Werkgroep micromineralen

 
Als je als mineralenverzamelaar meer wil dan mooie kristallen van amethist, bergkristal, fluoriet en pyriet, dan wordt het al snel lastig. Zelf zoeken valt tegen omdat het aantal vindplaatsen beperkt is en vaak ver weg. De vondsten vallen dan vaak ook nog niet mee. Wie zijn collectie op beurzen probeert uit te breiden ontdekt al snel dat de meeste aangeboden kristallen beschadigd zijn of een prijskaartje dragen waar menig portemonnee van schrikt.


Cornetiet-kristallen, beeldbreedte 1,53 mm mine de l’Etoile in Lubumbashi, Congo
foto & coll. Paul Van hee
 
Voor wie dit herkent is het tijd eens door een stereomicroscoop te kijken. Bij een vergroting van 10 tot 50 keer opent zich een fascinerend mooie wereld van volmaakte kristallen van talloze mineralen, meest op matrix en van vaak gemakkelijk je bereiken vindplaatsen waar je zelf kunt gaan zoeken (en vinden!). Te denken valt aan de beroemde groeves in de Eifel, de Clara-mijn in het Zwarte Woud in Duitsland en talloze plaatsen in de Alpen.


cacoxeniet met strengiet, beeldbreedte 3 mm, Folgosinho; Portugal
foto & coll. Jacques Feijen

 
Het is de wereld van de micromineralen. De foto’s bij deze tekst, allemaal van mineralen van onze leden, geven een impressie van de fascinerende schoonheid van deze wereld. Ook bij de afdeling “Mineraaltje met een verhaaltje” op deze website vind je de nodige voorbeelden.
Een bijkomend voordeel van deze hobby is dat je het hele jaar bezig bent: in de zomer of op vakantie om in het veld te verzamelen en in de winter met het verwerken en determineren van de vondsten.
In de werkgroep micromineralen bestuderen we deze prachtige mineralen.


tuperssuatsiaiet, 2,5 mm waaier Aris, Namibië
foto & coll. Paul Mestrom
 
De bijeenkomsten zijn gepland op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur (zie jaarprogramma) in ons vergaderlokaal, Mariënborgh, Doornstraat 65, 2650 Edegem. Wat het onderwerp in een bepaalde maand is, vind je in het MKA-maandprogramma. We beginnen meestal met een korte inleiding over een onderwerp. Dan worden steentjes bekeken en bestudeerd door de vele microscopen die staan opgesteld. De meeste daarvan worden meegebracht door de leden. Uiteraard is het niet verplicht een microscoop te hebben of mee te brengen. Vrijwel altijd zijn er mineralen gratis of tegen verzamelaarsprijzen mee te nemen. Ook is er steeds ruimte om ervaringen uit te wisselen.
Om grotere stukken kleiner te kunnen maken is er een stenenbreker beschikbaar (en zelfs te leen).


annabergiet, beeldbreedte 5 mm, Laurion, Attika, Griekenland
foto & coll. Paul Mestrom
 
Geïnteresseerd? Kom dan eens kijken. Iedereen is altijd welkom.
Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: deze hobby is verslavend!
Gevaarlijk is het gelukkig niet.


De werkgroep “in actie”
foto Paul Bender

PS: bij "MKA in beweging" kan je de werkgroep “in actie” zien.