Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen
De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap


praten over mineralen, dat doe je op e-min
meer weten? Kijk dan eens op e-min, het e-mail forum over mineralogie.
U wordt toch ook gratis lid?!  hier aanmelden e-min


Nieuwsflitsen

 

100 jaar Mineralogical Society of America

Dit jaar viert de Mineralogical Society of America, afgekort MSA, zijn honderdste verjaardag. Deze wereldomvattende vereniging van professionele mineralogen werd in 1919 door Edward Kraus opgericht ter promotie van de mineralogie, kristallografie, petrologie en geochemie.

De MSA geeft o.a.  "American Mineralogist" uit, het toonaangevend tijdschrift op gebied van mineralogie (te raadplegen in de MKA-bibliotheek).

Meer over de MSA en over dit jubileum vind je op:
http://www.minsocam.org/MSA/Centennial/MSA_Centennial_index.html


eBoek over sodaliet

naar aanleiding van het onderzoek aan een stukje sodaliet met abnormale fluorescentie en fosforescentie schreven Ludo Van Goethem en Axel Emmermann een uitgebreid artikel dat zal verschijnen in het februarinummer (2019) van Geonieuws. Ludo maakte er ook een eBoek van dat je hier kan downloaden. De tekst is in het Engels maar later verschijnt er ook een Nederlandstalige versie van.
Het is geschreven in ePub formaat zodat je het op de meeste e-readers kan lezen. Dat kan ook op je PC als je daar een e-reader op installeert (bvb het gratis freda epub ebook reader). Op een Mac of iPad plaats je het gewoon in iBooks en klaar is kees.

Kerstcadeau

Naar jaarlijkse gewoonte geeft de MKA in deze feestmaand de digitale jaargang van Geonieuws van vijf jaar geleden (2013) vrij voor iedere bezoeker van onze site.

Wat je in die jaargang kunt lezen, vind je terug op de laatste bladzijde van het decembernummer

Veldspaten

De tekst over veldspaten van Ludo Van Goethem is nu verkrijgbaar in ePub-formaat en gratis te downloaden in het archief.

boek "Kristalmorfologie" opnieuw in herdruk

Heb je belangstelling in kristallen en hun morfologie, wil je er meer van weten en vooral meer van begrijpen zonder dat er ingewikkelde wiskunde aan te pas komt? Dan is dit wellicht een laatste kans.

Wegens blijvende vraag, is er een tweede herdruk klaar van mijn boek "Kristalmorfologie, een inleiding in de geometrische kristallografie". De prijs blijft dezelfde als de eerste druk; € 29,50 af te halen op MKA-vergadering (of € 34,50 incl. verzending NL of B). Meer info op http://minerant.org/archief/kristalmorfologie.html en bij twijfel lees ook de recensie.

Belangstelling? Stuur een e-mailtje naar paul@mineralogy.eu en bestel je exemplaar.

Paul Tambuyser
paul@mineralogy.eu

ePub verhaal over tweelingen in kwarts

Van kwarts zijn veel tweelingen beschreven.
Tot het eerste kwart van de 20ste eeuw werden tweelingen vanuit louter morfologisch oogpunt bekeken. Na de ontdekking van de x-stralendifractometrie begreep men meer over de natuur van tweelingen op kristalstructuurniveau.

lees er meer over in het ePub over kwarts en de tweeling die niet bestaat

nieuwe boekrecensies

reeds meer dan 45 recensies in onze rubriek boekennieuws

de meeste recente boekbesprekingen:

  • Südlicher Schwarzwald
  • Les Minéraux
  • Zwillinge
  • Di- and Ring Silicates
  • Orthosilicates
  • Turmalin - Tourmaline
  • Moderne Klassieker
lees er meer over in boekennieuws

gratis oude Geonieuwsnummers ophalen

Goed nieuws! MKA-leden kunnen oudere nummers van Geonieuws gratis afhalen (uiteraard voor zover nog voorradig). Het zijn nummers tot en met het jaar 2012. Lees er meer over op "Geonieuws gedrukt".

MKA in beweging

Voor wie graag de activiteiten van MKA volgt via korte filmpjes, kan hier zijn keuze maken. Er zijn nu een vijftigtal filmpjes beschikbaar over kaptochten (Beez, Wellin, Bierghes, Marche-les-Dames), MKA-beurzen en MKA-vergaderingen. Ook enkele mijnen en musea (bijv. Freiberg) worden voorgesteld. De filmpjes zijn niet erg lang (tot +- 10 minuten), en u kunt ze zelf downloaden.

uitstappen, mijnen, musea, vergaderingen
Nieuwe berichten voor deze pagina sturen naar


sitemap