Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 61: UV microfotografie

een tip van Paul Van hee, aangevuld door Paul Mestrom
 
Toen ik laatst aan fotografie van micromounts onder UV licht met de Convoy UV lamp wou beginnen had ik een probleem. Ik had geen houder voor die UV-lamp. De eerste keren had ik die lampen met kleefband vastgemaakt aan de ‘Ikea’ lampen. De flexibele houders ervan zijn echter te zwak om nog extra gewicht te houden en tijdens de stacking opnames zakten die dan ook weg. Op internet heb ik dan gezocht naar een stevigere flexibele arm die vastgeklemd kon worden op een houten plaat en ook de Convoy UV-lamp kon vasthouden. Ik kwam uit bij de BRESSER BR-21 flexibele arm van 50 cm die aan de prijs van 16.- € per stuk aangeboden werd. Normaal kwam daar dan 3.9 € verzending bij, maar bij bestelling van 3 stuks bleef de verzending aan dezelfde prijs. Deze flexibele armen kunnen, volgens de specificaties, een gewicht tot 1-2 kg houden.



Inmiddels heb die armen aangekregen en heb ik het uitgeprobeerd. Onderstaande opnames gebeurden in wit licht en Convoy UV licht bij een beeldbreedte van 2.74 mm.


Carbonaatfluorapatiet, Beez, prov. Namen, België; daglicht


Carbonaatfluorapatiet, Beez, Prov. Namen, België; Convoy UV-licht

Aanvulling Paul Mestrom:
Toen ik de tekst van Paul Van hee las, herkende ik het probleem. Ik heb er meteen ook een aangeschaft en uitgetest.
De klem past prima op de rand van het bureau waar mijn microscoop op staat en ook op de rand van de tafel die ik voor opstellingen voor macrofotografie gebruik. Onderstaande foto laat dat zien.



Verder is deze flexibele arm uiteraard ook heel geschikt om een LED-zaklamp vast te klemmen. Bij “gewone” fotografie (dus niet-UV) kan daarmee een extra lichtbron gemakkelijk op een steentje gericht worden om bepaalde delen extra te verlichten of om bepaalde kristalvlakken te accentueren.

Kortom: Paul’s idee is een aanrader! Hieronder nog mijn eerste snelle resultaat: opaal van Valle Cervo, Biella, Italia (de Italiaanse kant van de Matterhorn dus), beeldbreedte 4 mm, eerst onder “gewoon” licht en dan onder UV (Convoy 365 nm),