Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 68 Thuis vinden 3: neem veel mee van de vindplaats

een tip van Paul Mestrom
 
image
Gadoliniet, groene 1,2 mm xx naast hematiet ,
Kriegalptal, Binn, Wallis, Zwitserland


Tijdens een expeditie of kaptocht ben je op zoek naar mooie vondsten. Elk mooi of veelbelovend stuk pak je dan zorgvuldig in om thuis beter te bekijken en te bewonderen. Het is me al geregeld overkomen dat ik thuis, vaak juist op de in eerste instantie minder geachte stukken, onverwachte vondsten deed. Vaak dacht ik dan: shit (excusez le mot!), van dat materiaal had ik meer moeten meenemen!
Daarom de boodschap van deze tip: neem meer mee van een vindplaats dan je eigenlijk verstandig lijkt. Als je het nog dragen kunt, dan is het OK!

Ter illustratie een drietal voorbeelden.

1. Gadoliniet uit het Kriegalptal.
Vele jaren ging ik inmiddels met Theo naar Binn. Ons doel was meestal een meerdaagse tocht naar hoog gelegen vindplaatsen. Als “inlooptocht” of bij minder goed weer gingen we vaak naar de puinhellingen achter in het Kriegalptal. Die lagen op zo’n twee uur lopen vanaf de parkeerplaats bij Heiligkreuz.
We concentreerden ons vooral op spleten met hematiet en rutiel, omdat daar vaak ook mineralen als anataas en monaziet bij te vinden waren. Hematiet zonder rutiel namen we meestal niet mee. Toen we in augustus 1999 weer eens in het Kriegalptal waren, vonden we (afgezien van wat “aardige” adulaar) eigenlijk niets dat echt de moeite waard was. Om toch niet zonder buit terug te keren naar de camping, besloot ik ook een paar op het oog niet zo goede stukken met hematiet in mijn tas te stoppen.
Weer terug in Nederland zag ik op een van die stukken onder de microscoop naast en op de hematiet groene doorzichtige kristallen. Het bleek mooie gadoliniet te zijn, een mineraal dat ik nooit eerder zelf gevonden had.
Helaas had ik maar één dergelijk stuk meegenomen . . .
Je ziet die gadoliniet op de foto hierboven.

2. Greenockiet en wulfeniet uit het Kriegalptal.
Toen we in 1997 in Binn waren, kregen we van Ate van der Burgt de tip om tamelijk vooraan in het Kriegalptal te gaan kijken onder een sneeuwveld. Daar zou een voor Binn ongewone paragenese zitten met onder andere sfaleriet (ZnS) en galeniet (PbS). We vonden de bedoelde plek vlot, maar daar werken viel niet mee. De bedoelde mineralen zaten in lastig bereikbare spleetjes onder het sneeuwveld. Daaruit sijpelde continu ijskoud water over ons heen! Lang hielden we het werken daar niet vol, maar we namen wel zo veel mogelijk van die paragenese mee. Veel verwachtten we er niet van, maar thuis bleek het een goede keuze. We vonden niet alleen de beloofde mineralen, maar ook felgele greenockiet (CdS, komt vaak voor bij cadmiumhoudende sfaleriet) en zelfs wulfeniet (PbMoO4) in voor Binn mooie en grote kristallen:

image
Wulfeniet, 0,6 mm kristal, Kriegalptal, Binn, Wallis, Zwitserland

3. Schulenbergiet van Friedrichsegen.
In 1983 togen Theo en ik samen met mijn vader naar de afvalhopen van de al lang gesloten mijn van Friedrichssegen bij Frücht ten zuiden van Bad Ems, Rheinland-Pfalz, Duitsland. We hadden in “Der Aufschluss” gelezen dat daar nog veel moois te vinden was, met name pyromorfiet. Die vonden we ook inderdaad volop.
Langs de kant van de weg, vlak bij onze auto, zag ik een groot blok met “iets blauws”. Ik tikte er een klein stukje van af en nam dat mee. Thuis bleek het vol mooie kristalletjes van het redelijk zeldzame schulenbergiet te zitten. Helaas leverde het maar een klein aantal micromounts op. Op de ruileurs in Meerssen bleek het waardevol ruilmateriaal te zijn. Ik verzuchtte: had ik dat hele blok maar meegenomen . . .