Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Crocoiet van Tsumeb?

Foto’s en verhaal: Paul Van hee

Image
Krokoiet die van Tsumeb afkomstig zou zijn ... van Dundas,
Het stuk is circa 8 cm


In mijn vaders, Albert Van hee, verzameling zit een specimen crocoiet waar als vindplaats Tsumeb op vermeld staat. Toen ik dat in de database ingaf fronsten mijn wenkbrauwen toch enigszins, want in Tsumeb is volgens mij en dat bevestigt Mindat geen crocoiet te vinden en ook nooit gevonden. Volgens Albert zijn gegevens heeft hij dit gekocht van iemand die wel degelijk naar Tsumeb is geweest in de periode 1968-1975 en het daar als van zijnde van Tsumeb had aangeschaft. Verder is het zo dat het specimen qua uiterlijk echt op oudere specimen van de Dundas regio in Tasmanië lijkt zoals degene die te zien zijn in het museum in Zeehan aldaar. Typisch zijn de holle kristallen en het zwarte beslag op de matrix, die op de foto bovenaan en de detailfoto hieronder duidelijk te zien zijn (klik voor vergroting!).
Image

Volgens mij zijn er 3 mogelijkheden:
  1. Bij het sluiten van alle mijnen in Dundas in 1913 zijn er enkele, al dan niet Duitssprekende, mijnwerkers naar Tsumeb vertrokken om daar verder te werken. Hadden die misschien crocoiet specimen mee?
  2. Medewerkers van Robert Carl Sticht, een Amerikaan van Duitse afkomst die metallurgie gestudeerd heeft in Clausthal-Zellerfeld en manager was van de smeltovens in Queenstown, had mogelijk Duitse metallurgen in dienst. Vanaf 1910 werd de constructie gestart van een smeltoven in Tsumeb. Zijn er toen, ook hier mogelijk Duitstalige medewerkers metallurgie naar Tsumeb vertrokken met enkele specimen crocoiet?
  3. De persoon van wie mijn vader het specimen heeft gekocht heeft per toeval een crocoiet specimen bij specimen van Tsumeb gelegd en het etiket verloren. De persoon van wie hij het gekocht heeft ken ik niet, was het een verzamelaar of mogelijk een oud-collega die wist dat mijn vader mineralen verzamelde. Zeker is dat die in Tsumeb is geweest.

Zeker is in ieder geval dat er Duitse mijnwerkers in Tsumeb waren, Zuid-West Afrika was toen immers Duitse kolonie. En net zoals mijnwerkers vanuit Tasmanië mogelijk specimen meenamen zo deden de Duitse mijnwerkers dat ook met specimen van Tsumeb. Tijdens onze reis door Duitsland in 1963 hebben wij zo een oud Tsumeb mijnwerker/mijningenieur zijn verzameling gezien in Niederhövels in Siegerland. Hij was na Tsumeb in de mijnbouw in Siegerland gaan werken en bezat nog enkele fantastische specimen van Tsumeb. Dit gewoon om te tonen dat mijnwerkers bij het veranderen van werklocatie wel degelijk specimen meenamen.

Welke optie is het nu? Dat blijft voor mij nog steeds duister. Een zaak is echter duidelijk, het is een specimen uit de Dundas regio.

Ter vergelijking: een referentiestuk dat met zekerheid afkomstig is van Dundas, Tasmanië Beeldbreedte circa 3 cm.
Image