Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Een sterrenhemel van stolziet

een verhaal van Paul Van hee

image
Stolziet, Propietary mine, Broken Hill, NSW, Australië (BB 4.5 mm), foto en collectie Paul Van hee.

Begin juni las ik deze mail:
I am a mineral collector from Melbourne Australia and will be staying in Brussels from 3-8 July on holidays. I would be interested in meeting up with other collector(s) with an interest in microminerals. Would be happy to travel to Antwerp

Ik reageerde er op en zo kreeg ik begin juli de Australische verzamelaar John Haupt op bezoek. John is micromount-verzamelaar en had wat specimen meegebracht uit Australië. Maar hij was vooral geïnteresseerd om te zien wat wij zoal verzamelen buiten micromounts, want dat is eigenlijk wat je het beste aan iemand kunt laten zien.
Hij bleek daarbij vooral interesse te hebben in wat er aan Australische mineralen in de verzameling te zien was. Zoals velen weten is een deel van mijn verzameling nog van mijn vader afkomstig. Die stukken zijn dus uit de tijd voor de MKA bestond. Hij verzamelde als formaat eerder ‘handstukken’.

Van waar John zijn interesse? Wel de laatste jaren, dus na ca.1970, zijn er uit Broken Hill bijna geen grote specimen meer op de markt gekomen. Het moet ook gezegd worden dat na 1970 ook van die mijnen er vooral interesse was in de diversiteit aan mineralen, met als gevolg ook meer interesse in micromounts. Iets dergelijks is gebeurd met de mineralen van de Clara mijn. Ook daar was er in eerste instantie vooral aandacht voor de handstukken met grote kristallen, later vooral voor de zeldzame micromineralen.

Daarom heb ik dan zelf eens rondgekeken wat al de Australische specimen wij hadden en één specimen viel mij op vanwege een eigenaardig fenomeen. Het was een specimen stolziet, ca 7x7x cm maar met micro kristallen op. Eigenlijk eerder iets voor een mm verzamelaar mits het nog kleiner wordt geformatteerd. Op het specimen was er één kristal dat er goed genoeg uitzag om een foto van te maken. Die zie je hierboven.

Maar uit curiositeit, want stolziet is normaal fluorescerend, heb ik het specimen met mijn lampen beschenen, lange golf, midden golf en korte golf. Het specimen was precies een sterrenhemel met verschillende tinten naargelang de gebruikte UV- golflengte. Ik zal het specimen daarom maar verder zo in zijn geheel bewaren. Het zal in ieder geval niet de laatste verassing zijn die ik tegenkom bij die ‘oudere’ specimen.

Op de foto’s hieronder zie je de sterrenhemel van stolziet microkristallen onder diverse lichtbronnen. De beeldbreedte is steeds 1,5 cm.

image
1. daglicht

image
2. lange golf UV, 365 nm

image
3. midden golf UV, 310 nm

image
4. korte golf UV, 255 nm