Werkgroep Fluorescentie

fluo.mineralogie.be
 

Fluorescentie

Nagenoeg elke mineralenverzamelaar heeft vrijwel zeker enkele fluorescerende specimens in zijn/haar verzameling. De meeste mensen hebben het verschijnsel al wel eens gezien, hetzij op beurzen, MKA-vergaderingen of in een museum. Fluorescentie is het verschijnsel waarbij een mineraal (of gelijk welke andere stof) zelf licht gaat uitstralen wanneer je er met een UV-lamp op schijnt. Fluorescentie bekijk je natuurlijk best in het donker, om zoveel mogelijk de storende effecten van daglicht te vermijden. Voor een duidelijker begrip kan je de webpagina “Wat is fluorescentie?” bezoeken.
 

Doel van de werkgroep

Het doel van de werkgroep is het bijeenbrengen van de MKA-leden die interesse hebben voor het verschijnsel of zich willen informeren omtrent het tentoonstellen van hun fluorescerende specimens in een display. Deze werkgroep werd opgericht door Richard Loyens in 1989. Ook het verwerven van specimens en hulp bij het opzetten van een goed display behoort tot de doelen van de werkgroep. We zijn ook actief in het onderzoek naar wat fluorescentie veroorzaakt en delen onze kennis op de pagina’s met foto’s en spectra van fluorescerende mineralen.

collectie fluorescerende mineralen
 

Hoe lid te worden

Je hoeft je niet formeel aan te melden om tot de werkgroep toe te treden… iedereen is welkom op de bijeenkomsten en eventuele uitstappen.
De werkgroep beschikt over een mailing lijst waarop alle MKA-leden zich kunnen inschrijven door een mailtje te sturen naar de verantwoordelijke voor de werkgroep.
 

Werking en bijeenkomsten

De wergroep heeft geen vaste vergaderdate, maar enkele keren per jaar worden er, bij de leden thuis, een vergadering belegd. Op deze bijeenkomsten hebben de leden de gelegenheid hun verzameling te tonen en ervaringen en gegevens (bijvoorbeeld over de door hun gebruikte UV-bronnen) uit te wisselen. Afspraken voor een nachtelijke mineralen-zoektocht, het ruilen van specimens en een lezing met dia's behoren tot de activiteiten.
 

mailinglijst

Om de communicatie binnen deze werkgroep zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt er ook via een mailinglijst informatie uitgewisseld. Wie lid is van de MKA en interesse heeft, kan zich altijd inschrijven voor deze mailinglijst door een bericht te sturen naar de verantwoordelijke van deze werkgroep met vermelding van je naam en lidnummer.
 

Apparatuur en literatuur

We beschikken over een Jaz spectrometer van Ocean Optics en andere apparatuur, waarmee we onderzoek kunnen doen naar de oorzaken van fluorescentie in mineralen. De meest voorkomende mineralen kunnen we vaak zelfs identificeren aan de hand van hun fluorescentiespectrum. Om dit te verwezenlijken beschikken we over een aantal naslagwerken:
  • Luminescent spectra of minerals : reference-book
    B.S. Gorobets & A.A. Rogozhin
  • Spectroscopy, Luminescence and Radiation Centers in Minerals
    A.S. Marfunin
  • Modern Luminescence Spectroscopy of Minerals and Materials
    M. Gaft, R. Reisfeld, G. Panczer
 

UV-spectra

Sinds de aankoop van een spectrometer (zie Geonieuws, juni 2009) is de werkgroep fluorescentie actief in het meten en evalueren van fluorescentiespectra. Hier alvast een voorbeeld van calciet met bariet Franklin, New Jersey, USA onder korte golf UV:


calciet met bariet, Franklin, New Jersey, USA onder korte golf UV


deze calciet fluoresceert zeer sterk onder korte golf UV. De fluorescentie bestaat uit UV van een langere golflengte dat op zijn beurt de rode fluorescentie van mangaan veroorzaakt. Lood als co-activator is de voorontsteking van de mangaan fluorescentie.

Voor meer informatie e-mail: fluorescentie@minerant.org