werkgroep fotografie

 

Het ruimere kader

Tot pakweg een dik decennium geleden was fotograferen vaak vooral een kwestie van hoopvol afwachten: hopen dat de cadrage een beetje klopte, dat de belichting goed zat, dat net dat ene kristalvlakje scherp in beeld was, …  En dus was er steevast die lichte tot zware vorm van euforie als het allemaal (of toch ongeveer allemaal) goed zat, maar oh die frustratie als maar één – of misschien toch weer net geen enkel – plaatje aan de verwachtingen en eisen voldeed.  Maar ook al ging alles recht de vuilbak in, elk plaatje had niet alleen tijd maar ook geld gekost.  Je moest dan ook al behoorlijk sterk in je schoenen staan om je aan het fotograferen van mineralen te wagen – door hun afmetingen, kleuren en vormen bepaald niet de gemakkelijkste klanten.

Met de opkomst van de digitale fotografie ziet de wereld er inmiddels volledig anders uit. Niet alleen hebben we nu allemaal constant een camera op zak – toegegeven, met weliswaar beperkte mogelijkheden en resultaten – wie wil heeft vandaag de dag ook een heel spectrum aan gespecialiseerde software ter zijner beschikking waarmee niet alleen heel vaak van niets toch nog iets te maken valt of waarmee ineens ook de wereld van de micromounters toch nog scherp in beeld komt. Daarenboven krijg je zo ongeveer meteen te zien of en waar het misgelopen is waardoor je direct aan je volgende poging kan beginnen – en dat allemaal voor dezelfde prijs: “niets”.

Het gevolg van dat alles is dat we inmiddels overspoeld worden door foto’s van mineralen. Soms zijn dat ware juweeltjes maar vaak ook hooguit mislukte probeersels. Het bijna logische gevolg is dan dikwijls een gevoel van “dat kan ik ook (én beter)” en dus wagen we ons vandaag allemaal wel eens aan een mineralen-fotootje. Maar, net zoals vroeger, is (technisch) goede foto’s maken nog steeds een kunst – ook met autofocus-lenzen, dimbare LED-ringverlichting, etc., inclusief de hele EHBO- en andere software.


amethist, Boekenhout, Zuid Afrika, breedte 9 cm, foto en collectie Paul Van hee
 

Doel van de werkgroep

Momenteel heeft de werkgroep zichzelf twee doelen gesteld.

Op de eerste plaats willen we elkaar helpen om betere foto’s van mineralen te gaan maken. De nadruk ligt daarbij vooral op de techniek, en dat doorheen het hele proces: van de (esthetisch) betere compositie over het kiezen van de juiste ver- en be-lichting, het instellen van diafragma, sluitertijd, etc. en zo verder tot en met het correcte – en vooral zinvolle – gebruik van alle mogelijke software tools.

Het tweede doel is om de leden te helpen bij hun “materiaal”keuze.  Er zijn nogal wat combinaties mogelijk en vooral voor de mensen die de wereld van de micromounts in beeld willen brengen, hebben hun (initiële) keuzes een niet onbelangrijke impact op de investering en de latere mogelijkheden. Een beetje assistentie om door dat bos de bomen nog te zien is vaak dan ook meer dan welkom.


chalcedoon, Mamuja, Sulawesi, Indonesië, breedte 14 cm, foto en collectie Paul Van hee
 

Voor wie is de werkgroep bedoeld?

Dat is bijzonder simpel: voor iedereen die geïnteresseerd is in het fotograferen van mineralen, gaande van complete beginners met momenteel weinig meer in huis dan hun GSM tot min of meer ervaren rotten, al dan niet met een heuse fotowinkel in hun werkkamer.

Naast het feit dat je lid moet zijn van de MKA, is de enige echte voorwaarde om lid te worden de bereidheid om jezelf “open” op te stellen: open om je eigen kennis en ervaring volop te delen, open voor de commentaar van je collega’s.


oliveniet, Lavrion, Griekenland, beeldbreedte 2 mm, collectie Pierre Rosseel, foto Paul Van hee
 

Praktisch

In principe komt de werkgroep negen maal per jaar samen in het clublokaal.  Soms zijn er ook samenkomsten bij een van de leden thuis – het is immers niet altijd even evident (of wenselijk) om een minutieus afgeregelde opstelling van en naar Edegem te transporteren. Tijdens die samenkomsten wordt er meestal ingezoomd op het een of andere technische aspect waar de meeste van de leden mee te maken krijgen, soms komen vooral de micro- een andere keer de macro-fotografen aan hun trekken.

Maar de werkgroep ligt niet stil tussen de vergaderingen – eerder integendeel.  In de huidige digitale wereld is het immers bijzonder gemakkelijk om je laatste realisaties en experimenten beschikbaar te stellen voor de collega-groepsleden of om je meest prangende vragen in de groep te gooien. En dat wordt binnen de werkgroep sterk aangemoedigd, omdat we net op die manier allemaal continu beter kunnen worden.

Om de communicatie binnen deze werkgroep zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt er ook via een mailinglijst informatie uitgewisseld. Wie lid is van de MKA en interesse heeft, kan zich altijd inschrijven voor deze mailinglijst door een bericht te sturen naar de verantwoordelijke van deze werkgroep met vermelding van je naam en lidnummer.

Voor meer informatie e-mail: fotografie@minerant.org


hauyn, Menig, Eifel, BRD, beeldbreedte 2,5 mm, foto en collectie Paul Van hee