keitof voor kids
voor de jeugdige verzamelaar van stenen en mineralen

Heb je interesse in stenen en mineralen, verzamel je ze of wil je er mee van start gaan, dan willen we je graag op weg helpen.

Op onze Engelstalige pagina's staan er massa's links naar allerlei interessante pagina's op het web. Voor de jeugdige verzamelaar hebben we een aparte pagina met links for kids.

Heb je een smartphone, dan zijn er heel wat appjes over mineralen, gesteenten, geologie. We hebben ze samengevat op "apps voor de smartphone". Er zijn ook enkele Nederlandstalige apps ! Ken jij er nog die we niet vermeld hebben, laat het ons dan weten via kids@minerant.org

Ontdekkingstocht naar mineralogische straten
Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland.  Toch heeft bijna iedere gemeente wel een of meerdere straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.  Ga eens op ontdekkingstocht naar mineralogische straten in jouw buurt. Inspiratie vind je op deze website http://straat.mineralogie.be/index.html.  Er zijn zeker nog meer mineralogische straten te ontdekken, zeker als je in een 'gele' gemeente woont (zie kaarten op de website). Stuur dan een foto van het straatnaambord en de straat en eventuele anekdotes over de straat naar mka@minerant.orgdan wordt het toegevoegd op de website.

Tunnelwandelingen in de Rupelstreek
De Rupelstreek telt meer dan 44 tunnels onder de verbindingswegen. Het zijn unieke overblijfselen uit het steenbakkerijverleden. Door de tunnels werd de klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. 
Ze zijn zo uniek in het landschap dat deze wandelingen ze graag in de kijker zetten. 
Het zijn korte wandelingen van 4 tot 5 km - ideaal voor het hele gezin. 


Minerant 2020

gaat spijtiggenoeg niet door wegens Corona-crisis, meer info

Terugblik op Minerant 2019
Interviews door Sanne Nuyts van jeugdige bezoekers van de mineralenbeurs Minerant

Gratis mineralen voor jonge verzamelaars.... er zijn altijd gratis mineralen beschikbaar op de maandelijkse vergaderingen; zie programma.

Wereld van Kina (https://dewereldvankina.stad.gent/)
We bezochten met een groep jongeren het museum De Wereld van Kina in Gent.  Het is een echt dóe museum waar je zelf vulkanen kunt maken, heuse aardbevingen beleven, de continenten verschuiven, afdalen in het binnenste van de aarde, de eigenschappen van mineralen ontdekken, prachtige mineralen en edelstenen bewonderen en onderduiken in de feeërieke wereld van de  fluorescerende mineralen.  Kortom, echt kéicóóóól !

Arne (9j) schreef daarover "Ik ben met mijn oma en opa naar De wereld van Kina geweest. Het was heel mooi, vooral de mineralen. De fluoshow was echt indrukwekkend. Ook de kamer waar je kon leren hoe je mineralen kan herkennen was supercool. Ik heb heel veel bijgeleerd en als souvenir koos ik een stukje pyriet! 😊 "

Een filmpje van het bezoek vind je hier

 
Zélf vulkanen maken !

  De eigenschappen van mineralen ontdekken

 
Vormen en kleuren van de mineralen

  Kleuren in de wonderlijke wereld van de fluorescentie

NIET TE MISSEN "onder de loep"
maandelijkse rubriek voor jong en nieuw in ons tijdschrift Geonieuws


foto © Sandra Post


In