Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar


tip 1: houder voor stenendoosjes
een tip van Paul Mestrom

Vaak willen we een steentje even goed vastzetten in een bepaalde positie. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor het maken van een foto, om iemand anders door je microscoop precies te laten zien wat je wilt laten zien of om een steentje rustig en zonder trilling te kunnen bestuderen bij grote vergroting.
Dat vastzetten gaat heel goed met de houder die ik daarvoor gemaakt heb. Het is een oud idee dat velen al lang kennen, maar toch kom ik ook regelmatig mensen tegen voor wie het nieuw is. Daarom hier als tip.
De houder zelf is gemaakt van een tot een platte U gebogen aluminium-plaatje. De breedte is zodanig dat de grootste maat doosje en een moer er in passen.
Aan de rechterkant is een gat geboord waar een bout doorheen past. Aan de binnenkant is een moer gelijmd met (zeer royaal) tweecomponentenlijm. De bout dient om het doosje licht vast te zetten.
Aan de linkerkant zijn twee dunne plaatjes hout op het aluminium gelijmd. Ze zijn zo op maat gemaakt dat kleinere doosjes precies zo passen dat ze netjes vastgezet kunnen worden met de moer.
Het geheel in mat zwart gespoten om vervelende lichtreflecties te voorkomen.
De houder is met tweecomponentenlijm gelijmd op een stalen kogel.
Deze rust op een stukje PVC-pijp. Om te voorkomen dat de bol te gemakkelijk over het PVC kan bewegen zijn er een paar stukjes rubber op gelijmd.

houder voor stenendoosjes