Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar


tip 2: hoe groot (klein) is dat kristalletje?
een tip van Paul Mestrom

Als je foto’s maakt van stenen is het van belang daar ook bij te vermelden hoe groot het stuk is of hoe groot of klein de gefotografeerde kristalletjes zijn.
Gaat het om grote stukken, dan leg je er gewoon een meetlat langs, maar als het gaat om microscopisch kleine kristalletjes, dan wordt het lastiger.
Ideaal is een micrometer op het oculair van je microscoop. Is die eenmaal geijkt, dan kun je heel eenvoudig door je microscoop zien hoe groot een kristalletje is. Een oculair met micrometer is echter duur en niet echt prettig als je je stenen gewoon wil bekijken. Daarom hebben veel micromounters zo’n oculair niet.
Een eenvoudig hulpmiddel waarmee je vrij goed de afmeting van een micro-kristalletje kunt schatten zie je op onderstaande foto.
Een injectienaald is gelijmd op een spijker waarvan de kop afgevijld is. Op de naald is grafiekpapier (millimeterpapier) gelijmd. De 5-mm-streepjes zijn met een fijne viltschrijver zwart gemaakt. Dit instrumentje kun je gemakkelijk naast een kristalletje onder je microscoop in beeld brengen. De afmeting is dan gemakkelijk te schatten tot op ¼ mm nauwkeurig.

Is het stuk dat je wil opmeten groter, dan werkt een gewone rolmaat natuurlijk heel goed, maar die ligt bij mij altijd in de gereedschapskist die dan weer net niet bij de hand is. Daarom heb ik het tweede instrumentje gemaakt dat je op de foto ziet:
een stukje van een meetlint (zoals je dat b.v. vindt bij bouwmarkten en IKEA) gelijmd op een stukje stevig maar nog wel buigbaar plastic. Het ligt altijd klaar voor gebruik naast mijn microscoop.

meetlatje voor microscopie