Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email
tips@minerant.org
tip 7: gooi afval niet weg
een tip van Herwig Pelckmans
tekst Herwig Pelckmans en Paul Mestrom, foto Paul Mestrom
Als je materiaal dat je tijdens een kaptocht gevonden hebt gaat verwerken, dan prepareer je de mooie stukken met zorg, voorziet ze van etiketten, stopt ze in mooie doosjes, legt ze in een lade of plaatst ze in een vitrine.
De rest van het materiaal belandt dan vaak in wat ook wel “het mobiele archief” genoemd wordt: de prullenbak.
Daarna is er vaak nog werk te doen om met zekerheid vast te stellen om welk mineraal het gaat. Ook kan het zijn dat je later nog andere kristalletjes/mineralen vindt op het verwerkte materiaal of dat je twijfels krijgt over de juistheid van de oorspronkelijke determinatie. Dan is het dus belangrijk te beschikken over materiaal waarmee analyses uitgevoerd kunnen worden. Vaak is het zonde om daar de fraaie stukken uit je verzameling voor te gebruiken. Maar waar haal je dan materiaal voor je onderzoek vandaan? Uit het mobiele archief? Helaas, dat materiaal is al lang verdwenen…..
Daarom dus deze tip: bewaar je afval tot je echt 100% zeker bent dat het weg kan.
Wie weet heb je het nog nodig om zelf onderzoek te doen of om te laten onderzoeken door iemand van de werkgroep determinatie. Vooral (fragmenten van) losse kristalletjes - die je normaal gezien toch zou weggooien - zijn daar uitstekend geschikt voor. Groot hoeven die monsters niet te zijn; met een stukje ter grootte van een flinke suikerkorrel kan men al snel heel wat eigenschappen bepalen.
Op de foto hierboven zie je twee bakjes "afval" uit mijn garage: links een bonbon-doosje met "afval" van de Wanneköpfe, rechts een bakje uit een lade met "afval" van de Ritterpass (Binndal, Wallis, Zwitserland).