Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar


tip 17: vindplaatsen vinden
deel1: informatie van lokale verzamelaars

een tip van Paul MestromVeel verzamelaars kennen dat wel: je gaat ergens naar toe op vakantie en wil dan ook nog wat mineralen verzamelen. Het vinden van plaatsen waar dat kan, valt echter niet mee….

In 2008 bezocht ik voor het eerst Montmins (Allier,Auvergne). Daar vond ik (samen met mijn zwager Theo) veel mooie mineralen, waarover ik een aantal keren een lezing gaf en twee keer scheef in GEA. We hadden een week de tijd om te zoeken en dat was voor alleen Montmins wel erg royaal. Daarom hadden we op Mindat wat vindplaatsen in de regio opgezocht. Na twee dagen zoeken in Montmins gingen we daarmee aan de slag. Het werd een frustrerende dag maar met een goed slot. Mijn dagboek vermeldt:

Pas na half 9 op omdat het maar bleef regenen. Na het ontbijt op weg naar mogelijke vindplaatsen. Eerst Les Arbres: helemaal niets.
Daarna een plek langs de kant van de weg: ook niets.
Een basalt-groeve: Carrière de Roure: mooie zeshoekige basalt-zuilen, maar geen mineralen.
Daarna Pontgibaud. Geen vindplaatsen, maar wel een boeken- en tijdschriftenwinkel met een boekje en een VVV met meer info. Men verwees ons naar Jacques Jalicon in Herment, een flink stuk verder rijden . Daar aangekomen bleek hij een mooie mineralen-toestand (eigen collectie en een beetje voor de verkoop) te hebben, maar pas na 3 uur open. Dus eerst nog een uurtje wachten, goed voor een ritje en een lunch.
Jacques was heel vriendelijk en meldde dat er in de regio niets meer te vinden was en dat alle oude locaties verboden toegang (en gecontroleerd) waren.
We kochten wat fluoriet uit de regio en hoorden toen toch nog van twee plaatsen waar fumarolen-hematiet zou zitten. We kregen zelfs een nauwkeurige beschrijving.
Eerst naar Les Pouzzolanes tussen Le Bouchet en Le Cratère. De groeve lag aan het eind van een zijweg van 1 km rechts van de route. Na enig zoeken vonden we inderdaad heel mooie hematiet.

Dit verhaal illustreert heel mooi
• hoe weinig bruikbaar de informatie van Mindat vaak is
• hoe lastig het kan zijn ter plekke goede informatie te krijgen en
• hoe uiteindelijk lokale verzamelaars je toch aan goede informatie kunnen helpen.

Een van de vondsten: 1,4 mm hematiet-kristal met oppervlaktestructuur (op een handstuk van 8 cm vol glinsterende kristallen):Carrière du Tunizet, Les Pouzzolanes des Domes, Saint-Ours-les-Roches, Pontgibaud, Puy-de-Dôme, Auvergne, Frankrijk:
De pijlen wijzen naar de plaatsen waar we onze hematiet vonden.