Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email
tips@minerant.org
Tip 32: magische magneetjes
een tip van Paul Mestrom
Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om via internet aan magneetjes te komen. Inmiddels heb ik er al heel veel in gebruik. In deze tip wil ik laten zien wat ik er zoal mee doe. Bij elk onderwerp één of meer foto’s ter illustratie.
Ik hoop dat dit kan inspireren om nog meer leuke en nuttige toepassingen te verzinnen. Graag hoor ik via e-min meer ideetjes!
Speld voor hardheid bij de hand.
Een eerste indicatie van de hardheid van een mineraal is vrij gemakkelijk te verkrijgen door te proberen het mineraal met een speld te krassen. Daarom heb ik graag altijd een speld bij de hand. Nadeel van die dingen is dat je ze altijd kwijt bent. Je legt ze even opzij en vervolgens zijn ze niet meer te vinden. Daarom heb ik een klein magneetje gelijmd tegen het statief van mijn microscoop. Het bleek niet moeilijk me er aan te wennen een gebruikte speld daar steeds weer op te brengen. Zo heb ik altijd de gewenste speld bij de hand.
Ronde bodemplaat microscoop verwijderen.
Met enige regelmaat wil ik het ronde plaatje in de voet van mijn microscoop verwijderen. Dankzij stof en stenengruis dat zich ophoopt in de rand daar omheen viel dat vroeger niet mee. Mijn oplossing:
- Aan de onderkant heb ik een ijzeren ring gelijmd.
- Een klein magneetje met “handvat” tilt het plaatje moeiteloos op!
Het magneetje met “handvat” heeft uiteraard een vaste plek tegen het statief van mijn microscoop!
Te sterke houder voor stenendoosjes.
Via e-min is al eens gesproken over een houder voor mobiele telefoontjes. Die kan ook heel goed gebruikt worden als basis voor een houder voor micromount-doosjes. Toen ik een steentje wilde fotograferen en dat op zo’n houder in de juiste positie probeerde te brengen, bleek het magneetje zo sterk te zijn, dat ik het steentje maar moeilijk van positie kon laten veranderen. De oplossing bleek verrassend eenvoudig: een nylon ring (die ik nog ergens in een doosje in mijn garage vond) tussen de houder en de magneet plaatsen en de houder (met steentje) kon soepel genoeg bewegen.
Gebroken magneetjes.
De magneetjes zijn behoorlijk sterk! Heb je er twee, dan hebben die de neiging met grote kracht naar elkaar toe te vliegen. Grote kracht is bij deze dingen soms echt een understatement! Er zijn dan, volgens Murphy, een aantal opties:
1. Als de magneetjes op elkaar klappen zit daar net een klein stukje van je vel tussen. Het resultaat een is kleine, maar daarom niet minder pijnlijke, bloedblaar.
2. Er zit geen velletjes tussen de magneetjes, maar de klap is zo hard dat één of beide magneetjes breken. Meestal levert dat één groot stuk op en een paar kleine fragmentjes. Zo’n klein stukje kun je dan weer mooi op een haar monteren (zie tip 9) om magnetisch mineralen te ontdekken!
Inbussleuteltje nooit kwijt
Om mijn camera op de microscoop te zetten moet ik een tubus monteren. Daarvoor heb ik een inbussleuteltje nodig dat in het verleden meestal lag op een plaats waar ik het niet zocht. Om aan de daarbij behorende ergernis een einde te maken heb ik een magneetje op de tubus gelijmd. Het sleuteltje blijft daar keurig op “plakken”. Nu hoef ik nooit meer te zoeken!
Vastzetten van een in hoogte verstelbare tafel.
Voor het maken van mooie foto’s van mineralen bewerk ik graag series foto’s met een stacking-programma. Daarvoor moet ik veel foto’s maken waarbij steeds een ander deel van het steentje scherp in beeld is. Om dat te kunnen doen heb ik een “Adjustable Manual Displacement Platform Sliding Table” aangeschaft. Door te draaien aan het instelwiel van deze verstelbare tafel kan het steentje met grote precisie omhoog of omlaag gebracht worden. Probleem was, dat de in hoogte verstelbare tafel daarbij ook heel gemakkelijk verschoof, wat natuurlijk niet de bedoeling was. Daarom moest ik op zoek naar een stevige, maar ook makkelijk te verwijderen constructie. Daarom heb ik de verstelbare tafel vastgeschroefd op een ijzeren plaat. Onder de grondplaat van de microscoop heb ik twee (een links en een rechts) magneetjes gelijmd. In combinatie met twee magneetjes op de ijzeren plaat houden die de plaat met verstelbare tafel stevig op zijn plaats. Zo kan ik rustig aan de stelschroef draaien zonder dat de tafel verschuift.
De schroeven waarmee de verstelbare tafel vast zit op het ijzer vallen netjes in het gat dat ontstaat door het verwijderen van het ronde plaatje in de voet. Hopelijk maken mijn foto’s dit verhaal voldoende duidelijk.