Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaarTip 35: Fotografie: hulpjes voor stacking
een tip van Paul Mestrom

In micro- en macrofotografie wordt heel veel gebruik gemaakt van stacking. Dat betekent dat je een groot aantal foto’s maakt, waarbij steeds op een ander punt scherp gesteld wordt. Via een computerprogramma wordt dan uit die verschillende foto’s één “nieuwe” foto gemaakt met een veel grotere dieptescherpte dan elk van de afzonderlijke foto’s heeft.

Om zo’n serie te kunnen maken zijn er in principe verschillende mogelijkheden.

Bij macrofotografie:
1. Beweeg de steen van of naar de camera.
2. Beweeg de camera van of naar de steen.
3. Varieer de afstandsinstelling van de camera.

Methode 2 gebruik ik zelf nooit.
Methode 3 soms, maar is niet met alle lenzen goed mogelijk.
Methode 1 gebruik ik het meest. Daarbij gebruik ik als hulpmiddel een handig gemonteerde insteltafel met fijnregeling (zie foto hierboven).
Deze is voor weinig geld te koop via deze link.

Bij microfotografie (met de microscoop):
1. Beweeg de tubus van de microscoop omhoog of omlaag.
2. Beweeg de steen omhoog of omlaag.

Methode 1 werkt alleen echt goed als de microscoop een fijnregeling heeft voor scherpstellen. Mijn microscoop heeft die niet, en daarom ging ik op zoek naar een hulpmiddel om methode 2 goed te kunnen gebruiken.
Dat bleek via internet niet zo moeilijk.
Ik vond twee opties:

1. Een insteltafel met fijnregeling met alleen verticale beweging. Hoe ik deze gebruik is te zien op de foto hieronder en wordt verder uitgelegd in tip 32 (MKA-site).
Hij is te koop via deze link.

2. Een insteltafel met fijnregeling met beweegbaarheid in 3 richtingen. Deze is zeker handig en ook bruikbaar bij macrofotografie, maar relatief duur (zoals te zien is via deze link).

Tot slot:
Mochten de hier gegeven links niet meer werken, ben ik ervan overtuigd dat met zoektermen als “adjustable table” alternatieven te vinden zullen zijn.