Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaarTip 39: een fluo-tas voor beursbezoek
een tip van Jacques Feijen

Bij mijn bezoek aan de fameuze mineralenbeurs van Saint Marie aux Mines in 2018 ontdekte ik een hulpmiddel dat vele fluo-fanaten wellicht kunnen waarderen. Het mooie is dat het gemakkelijk zelf te maken is!

In mijn verslag van de beurs staat het beschreven:
. . . .
Enkele stands verder bekijk ik wat mineralen, als ik plotseling iets vreemds gewaar wordt in een ooghoek. Ik zie een man die een mineraal uit een doos haalt en dat onder een vreemd gevormde tas brengt. Dan verdwijnt het mineraal aan de onderkant in zijn tas! Een mineralendief!! Nou, die vlieger gaat mooi niet op…ik ben namelijk zeer allergisch voor dieven!!! Als ik naar hem toeloop haalt hij het mineraal weer onder uit zijn tas en legt het netjes terug in de doos. Dan neemt hij een nieuw stuk en brengt dat weer onder zijn vreemd gevormde tas. Hij kijkt door een soort buis en legt het dan weer terug! Daar moet ik meer van weten. Ik spreek hem aan. Het blijkt een Fransman te zijn die Uv-mineralen verzamelt. Hij laat mij zijn vreemd gevormde ‘tas’ zien. Hij heeft die zelf gemaakt.
Binnenin heeft hij UV-lampen ingebouwd. Door de zwarte doek heeft hij weinig last van het scherpe buitenlicht en door zijn zwarte ‘duikbril’ kan hij meteen zien of een mineraal misschien UV-activiteit vertoont! Ik vind het een geniale uitvinding en bedank hem voor zijn demonstratie. Blij dat hij geen dief is, want die zullen hier ongetwijfeld weer meer dan genoeg rondlopen.
. . . .