Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
Tip 46: een simpele oplossing om de beeldbreedte van uw micromount foto te bepalen
een tip van Paul Van hee

Toen ik een tijdje geleden enkele foto’s van Eifel micromineralen rondstuurde, had ik er een geschatte beeldbreedte (BB) bijgeschreven. Echter, bij het bekijken van het specimen onder de binoculair microscoop was het mij duidelijk dat die afmetingen niet exact konden zijn.
Nu is er een heel eenvoudig middel om dat steeds juist te weten. Je neemt voor je begint te ‘stacken’ 1 of 2 foto’s van een liniaal waarbij je de millimeter aanduiding fotografeert. Op die manier heb je exact de juiste afstand voor 1 mm.

Die foto bekijk je achteraf met de PC en uiteraard heeft het beeldscherm een afmeting, in mijn geval is dat 33 cm breed. Gemeten op het scherm is de afstand tussen de 2 streepjes van 1 mm gelijk aan 19.5 cm. Daaruit is direct te berekenen dat mijn totale beeld breedte = 33/19.5= 1.69 mm zeg maar 1.7 mm.
Je kunt ook die foto direct boven de foto van het specimen zetten op een Word file en zo die waarden vergelijken.

Cordieriet van Bellerberg


De doorgestuurde foto’s hadden dus een BB van 1.7 mm en niet 2.5 mm zoals eerst geschreven. Voor dat Roedderiet kristal is de BB dan ook 0.95 mm ipv 1.4 mm. Mijn geschatte waarden waren dus meestal te hoog.haüyn van Mendig (BB 1.7 mm)


röhniet  van Nickernicher Sattel (BB 1.7 mm)


roedderiet van Bellerberg (BB 0.95 mm uitsnede uit opname van 1.7 mm)

Conclusie: vanaf nu hou ik mij er steeds aan om 1of 2 foto’s van de millimeter markering van een liniaal te nemen.