Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email
tips@minerant.org
Tip 50: vliegende monsters
een tip van Pierre Rosseel, tekst en foto Paul Mestrom
Om een mineraal te kunnen determineren moeten vaak kleine stukjes van een specimen geprutst worden. Het gebruik van een dunne naald is daarbij heel handig, maar geheel volgens de wet van Murphy hebben die stukjes de neiging een reisje door de lucht te gaan maken naar een plekje waar je ze onmogelijk terug kunt vinden. . . . . .
Voor micromounts bedacht Pierre Rosseel een welhaast geniale oplossing voor dit probleem. Als die stukjes de neiging hebben weg te vliegen, dan moet je zorgen dat de ruimte waarin gevlogen wordt, beperkt wordt. Dat kan door gewoon een deksel over de micromount te laten staan. Om dan toch een stukje van de micro af te kunnen steken met een naald maak je een dun gaatje in het deksel. Is de gebruikte naald lang en scherp genoeg, dan werkt dat prima. Als het losgemaakte stukje wegvliegt, dan belandt het gewoon in het doosje en kun je het voorzichtig overbrengen naar de plek waar je je onderzoek wil doen.
Bovenstaande foto toont deze simpele oplossing voor een vervelend probleem.
De kit waarmee een micro in zijn doosje vastzit is elastisch, kneedbaar. Daardoor kan de hele micro van zijn plaats raken als je er met de naald tegen duwt om er een stukje af te halen. Dan werkt deze methode dus niet. Ook daar heeft Pierre een oplossing voor gevonden: zet de micro een poosje in de diepvries! De kit wordt dan keihard en dan kan er wel een stukje van het specimen gedrukt worden.
Natuurlijk wel even oppassen, want sommige mineralen zijn niet bestand tegen de diepvries! Test daarom (zoals eigenlijk bij alle experimenten!) eerst met “waardeloos” materiaal.
Toen ik deze methode wilde testen op een micromount, merkte ik dat ik het stukje dat ik van mijn micro wilde breken niet goed bereikbaar was via het gaatje in het deksel van mijn doosje. Om dat probleem op te lossen, had ik een gaatje op een andere plek in het deksel nodig. Er zijn voor dit probleem twee oplossingen denkbaar:
– een deksel met meer gaatjes voor de naald
– meer deksels met elk een andere plek voor het benodigde gaatje. Zelf heb ik voor de tweede optie gekozen.