Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 54: op expeditie deel 4: de auto

een tip van Paul Mestrom
 

Met auto en tent op Camping Giessen, Binn, Binntal, Wallis, Zwitserland, augustus 2016

De auto? Op het eerste gezicht denk je misschien: moet daar nou een tip over gaan? Voor de meeste verzamelaars misschien niet, maar toch . . .
Inmiddels ben ik de jongste niet meer en dus heb ik heel veel tijd gehad om fouten te maken. Een aantal daarvan had te maken met de auto. Die heb ik in deze tip op een rij gezet onder het motto:
Leer van de fouten van anderen.
Je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken . . .

1. Lezen in de auto.
Als je kampeert in de bergen (bij voorbeeld in Binn op 1450 meter hoogte, zie foto hierboven), dan wordt het ‘s avonds koud, ook in je tentje. Dan is het heel aantrekkelijk om op de gemakkelijke stoelen in de relatief warme auto te gaan zitten. Natuurlijk is een klein lichtje dan wel prettig, zeker als je wat wil lezen of een puzzeltje wil maken. Daarvoor is de binnenverlichting van de auto heel geschikt.
Dat deden Theo en ik dan ook. De volgende dag maakten we een mooie tocht vanaf de camping, en ‘s avonds zaten we weer in de auto. De volgende dag hetzelfde verhaal. Toen we de daarop volgende ochtend naar de supermarkt wilden rijden, wilde de auto niet meer starten. De accu was te ver leeg.
Gelukkig waren er voldoende medekampeerders die ons wilden helpen, maar toch . .
Voorkomen is beter!
Tegenwoordig gebruiken we LED-koplampjes of LED-lampjes die aan de binnenkant van de auto gehangen kunnen worden.

2. De meerdaagse tocht.
Accuproblemen kregen we ook aan het einde van een meerdaagse tocht. Onze auto stond op de parkeerplaats bij Heiligkreuz, een dikke vijf kilometer van de camping. Daar zie je zelden iemand. Toen we van een driedaagse tocht naar de Wannigletsjer terugkwamen en ons verheugden op een koel biertje in de zon op de camping ontdekten we tot onze schrik dat de accu totaal leeg was. Kennelijk had er een lampje (deur of kofferdeksel niet helemaal dicht?) al die dagen gebrand. Aangezien er verder geen mens te bekennen was begonnen we dus maar te duwen, in de hoop de auto zo aan de praat te krijgen. Na 500 meter was dat nog steeds niet gelukt. Gelukkig kwam er toen een vriendelijke Zwitserse met haar auto langs. Ze stopte meteen en hielp ons met haar sleepkabel uit de brand.
Met de nodige vertraging en toch wel enigszins gefrustreerd konden we ons flesje bier openen net nadat de zon achter de bergen verdwenen was . . .
Ook hier geldt: voorkomen is beter!
Overigens: een van onze zeer gewaardeerde leden vertelde me (uit eigen ervaring!) van een dergelijk voorval na een ééndaagse tocht.

3. Het vuil in de auto.
Zeker bij meerdaagse mineralenreizen hebben auto’s de neiging ongelofelijk vuil te worden. Uiteraard ligt dat aan de auto, maar het valt niet uit te sluiten dat het gedrag van de gebruiker ook een kleine rol speelt. Een paar tips die kunnen helpen.
* Leg voor je van huis gaat plastic folie of iets dergelijks op de bodem van de kofferbak. Na de expeditie pak je die met al het vuil dat er op ligt uit de auto en de bodem van de kofferbak is schoon.
* leg een deken of iets dergelijks op de achterbank. Ook die is na afloop snel met vuil en al opgepakt.
* Zet vuile spullen (zoals natte bergschoenen) altijd op dezelfde plek. Die wordt dan extra vuil, maar de rest blijft schoon.
* Zet schone spullen ook steeds op dezelfde plek. Die blijft dan schoon.
* Leg een fles water en een handdoekje gereed om voor je instapt even je handen te wassen.
* Trek vuile kleding uit voor je instapt. Ik heb meestal een schoon T-shirt en een schoon windjack (of ander jasje) gereed liggen. Zo blijven de stoelen (relatief) schoon.