Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 60: de loep

een tip van Paul Mestrom
 


Over de loep heeft Paul Tambuyser al geschreven in de eerste aflevering van de rubriek “Onder de loep” op onze website ( zie https://www.minerant.org/ODL/01-de-loep.pdf ).
Deze tip is bedoeld als een aanvulling daarop.

Het gebruik
Een loep gebruiken is in principe heel simpel:

– breng de loep zo kort mogelijk bij het oog waarmee je iets wil bekijken
– breng het te bekijken voorwerp langzaam naar de loep toe tot je een scherp beeld ziet
– zorg dat er voldoende licht valt op het voorwerp dat je wil bekijken

Voor dat laatste is de nodige ervaring vereist. Oefening baart kunst!
Ook zijn er loepen te koop met ingebouwde LED-verlichting. In principe werkt dat goed, maar er hangt een prijskaartje aan en de verlichting blijkt in de praktijk kwetsbaar.

De aanschaf
Als je een loep gaat kopen, dan is er een aantal punten om op te letten.

* De vergroting.
Zoals Paul Tambuyser al schreef is een vergroting van 10x meestal prima. Zelf werk ik graag met een loep met een vergroting van 15x.
Op mineralenbeurzen worden soms loepen aangeboden met een vergroting van 100x!
Dat is pure kletskoek, fraude! Loepen met een dergelijke vergroting bestaan bij mijn weten niet. Wil je er een kopen op een beurs, ga dan naar een handelaar die diverse typen te koop heeft en vergelijk ze ter plekke met elkaar.

* De oppervlakte van de lens.
Zoals op bovenstaande foto te zien is, zijn er loepen te koop van verschillende afmetingen.
In het algemeen geldt: hoe groter het oppervlak, des te gemakkelijker de loep te gebruiken is.

De loep valt uiteen
Het glas van de loep zit meestal in zijn metalen vatting vast met een schroef. Bij veelvuldig gebruik kan die losraken. Het is me een paar keer overkomen dat die schroef uit zijn vatting viel, zodat vervolgens de lens er uit viel. Heel vervelend, zeker als die lens dan stuk valt of niet meer terug te vinden is. Dit soort malheur is simpel te voorkomen met een druppel lijm. Ik gebruik meestal tweecomponentenlijm, omdat die heel goed hecht.
Ook de schroef waarmee delen van de loep aan elkaar zitten kan in de loop van de tijd losraken, zodat de loep makkelijk uiteen valt. Ook dat is met een druppel lijm te voorkomen. Bij mijn oude loep werkt het al meer dan 20 jaar!
Onderstaande foto’s illustreren hopelijk voldoende wat ik bedoel.

  


Het touwtje om de nek
Zoals Paul Tambuyser al vertelde in zijn verhaal, is het handig je loep aan een koordje om je nek te hangen. Als je dat bevestigt zoals te zien is bij Paul Tambuyser, dan raak je hem in elk geval niet gemakkelijk kwijt. Als je een loep echter regelmatig gebruikt, dan merk je ook dat hij op deze manier gemakkelijk vuil wordt van vette vingers of stof (dat laatste vooral bij kaptochten). Daarom heb ik het bij mijn loep anders bevestigd, zoals je op onderstaande foto’s ziet. Het asje met schroef is vervangen door een ijzerdraad. De uiteinden daarvan zijn tot een oog gebogen en de twee oogjes zijn dicht gesoldeerd, zodat ze niet open getrokken kunnen worden. In de uiteinden van het door de oogjes gestoken nylon koord is een knoop gelegd. Die kan niet meer los omdat het nylon even voorzichtig in een vlam gehouden is, zodat het oppervalk ervan net even gesmolten is. Door het koord zo te bevestigen valt de loep vanzelf dicht als hij los om je nek hangt, zoals op de rechter foto te zien is.