Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 64: Ultrasoon reinigen deel 3: gemonteerde micromounts

een tip van Paul Mestrom
 
Image
Natroliet op phillipsiet, beeldbreedte 7 mm
Carrière de Bussiole, Saint-Jean-des-Ollières, Puy-de-Dôme, Auvergne, Frankrijk

Met enige regelmaat gun ik mezelf de tijd en het genoegen mineralen uit mijn eigen collectie te bekijken. Bij mij zijn dat meestal micromounts en vaak denk ik dan: hé, dat is best mooi. Een voorbeeld zie je hierboven. De werkelijkheid is overigens veel mooier! De neiging er een foto van te maken was dan ook groot. Toen ik echter goed ging kijken, schrok ik. Overal zaten stofjes en vuiltjes op de kristallen. Een mooie foto was daardoor niet mogelijk.
Al snel dacht ik aan een US-bad om dat vuil te verwijderen, maar zouden die kristalletjes dat wel overleven? Als ik de micromount met het te reinigen oppervlak naar beneden in het ultrasoon bad zou leggen, dan zouden die mooie kristalletjes gegarandeerd beschadigd raken. Ik moest dus op zoek naar een manier om dat te voorkomen.
Eerst probeerde ik met metaaldraad een houdertje te maken analoog aan wat ik al eerder beschreef in tip 48. Dat viel nogal tegen en dus zocht ik een andere manier. De oplossing bleek uiteindelijk verbluffend simpel.
Hieronder zie je een paar foto’s die hopelijk duidelijk maken wat ik deed.

image  image  image  image

Foto 1: de micromount in zijn doosje met het deksel er op.
Foto 2: de micromount zonder het deksel.
Foto 3: een deksel waarvan de bovenkant goeddeels verwijderd is.
Foto 4: de micromount met open deksel.
Door de micromount zijdelings in het US-bad te brengen wordt het steentje volledig in vloeistof gedompeld. Door de micromount vervolgens te kantelen kan de zijde met de kwetsbare kristalletjes naar beneden gelegd worden zonder dat die kristalletjes de bodem van het bad raken en kan het US-bad zijn werk doen! De foto is gemaakt van het gereinigde stuk. Helaas heeft het bad niet alle vuil verwijderd.

Aan de onderkant van het doosje zat uiteraard een etiket met de nodige gegevens. Ik was bang dat dat in het US-bad behoorlijke schade zou oplopen. Gelukkig viel dat mee. De inkt van mijn printer bleek watervast en na droging was het niet nodig een nieuw etiket te printen.

Het verwijderen van de bovenkant van het deksel is gedaan met een soldeerbout met een speciaal opzetstukje. Het plastic is daarmee te smelten, zodat je het kunt “zagen”:

image