Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

Tip 75: Stacking: portret of landschap: wat ziet mijn camera?

Een tip van Paul Van hee, met een aanvulling van Paul Mestrom
 
Digitale camera’s hebben een ingebouwde gravitatie sensor die bij het stockeren van een opgenomen beeld de informatie mee toevoegt die aangeeft of het een foto is die in ‘portret’ of in ‘landschap’ vorm genomen werd.
Wanneer de camera in een verticale stand geplaatst wordt om foto’s op te nemen van bijvoorbeeld micromounts met stacking apparatuur heeft die sensor geen nut. De camera weet immers niet meer wat ‘portret’ of ‘landschap’ is. Bij sommige camera’s kan men die sensor informatieoverdracht daadwerkelijk uitschakelen. Echter bij bijvoorbeeld de Sony A5100 systeem camera kan dit niet. Dat betekent dat bij stacking sommige beelden in ‘portret’ opgeslagen worden en andere in ‘landschap’ positie en dit varieert regelmatig, zoals te zien is in onderstaande serie opnamen.

Image


Dit geeft bij de standaard instelling van het stacking programma ‘Zerene Stacker’ problemen. Het programma neemt bij de start de positie van de eerste foto als oriëntatie en herkent alle andere posities niet, wat betekent dat soms maar een klein deel van de foto’s wordt verwerkt. Dit probleem kan echter eenvoudig worden opgelost. Ga bij het ‘Zerene’ programma naar ‘Option’, dan ‘Preferences’, vervolgens ‘Reprocessing’. In dit scherm hoef je enkel het kadertje ‘Ignore Exif orientaion’ aan te vinken. Voorts click je op ‘apply’. Vanaf nu zal de software de informatie over die oriëntatie niet meer in beschouwing nemen en worden alle foto’s mee gestacked.

Image

Hoe het bij andere software opgelost wordt moet nagekeken worden in de handleiding van die software.

Aanvulling van Paul Mestrom
Toen ik bovenstaande tekst van Paul Van hee toegestuurd kreeg, herkende ik het probleem onmiddellijk. Mijn Nikon D5000 deed precies hetzelfde als de Sony A5100. De afwisseling in “portret” en “landschap” was daarbij gelukkig wat minder, maar evengoed zeer hinderlijk.

De eerste oplossing die ik toepaste, was het selecteren van de “portret”-foto’s en die openen met het programma “voorvertoning” (“preview”) van mijn computer (iMac). Daarin kon ik alle foto’s tegelijk selecteren en dan roteren. Bij het afsluiten van dit programma werden alle foto’s dan in de gewenste stand opgeslagen in de plaats van de oude versie. Helaas moest wel bij elke foto apart bevestigd worden dat ik dat inderdaad wilde. Het werkte dus, maar ideaal was het niet.

Een tweede oplossing leverde mijn fotobewerkingsprogramma Affinity. Dit programma gebruik ik onder andere voor de stacking. Alvorens daaraan te beginnen, kon ik met de optie “file” → “new batch job” de “foute” foto’s selecteren en met behulp van een macro allemaal tegelijk roteren en meteen in de gewenste vorm opslaan in de plaats van de oude versie. Simpel en snel dus, maar nog steeds niet ideaal.

De opmerking van Paul Van hee dat je bij sommige camera’s de informatieoverdracht over “portret” of “landschap” kunt uitschakelen, bracht mij ertoe nog eens in de handleiding van mijn Nikon D5000 te gaan zoeken. Het kostte de nodige tijd en moeite, maar op bladzijde 170 (van de 234) vond ik de oplossing: Ga via de knop “MENU” naar “SETUPMENU” en dan naar “Automatische beeldrotatie”. Zet die uit en de foto’s staan voortaan allemaal in dezelfde positie.