Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email
tips@minerant.org
Tip 78: Etiketten voor vitrinekasten
Een tip van Paul Van hee, met een aanvulling van Paul Mestrom
Toen ik mijn kasten begon in te richten voor het uitstallen van mijn mineralenverzameling had ik nog niet nagedacht over het etiketteren. Wel had ik mij al langer voorgenomen om geen wit papier of semi-karton te gebruiken om de etiketten bij de uitgestalde specimens te leggen of te zetten. De reden daarvoor werd mij deels ingegeven toen ik, in 2005, op de beurs van Barcelona de stand zag van Jordi Fabre. Die was heel verzorgd maar die witte etiketten met blauwe tekst en randje had als effect dat vooral de etiketten opvielen, eerder dan de specimens. En ja, je zag dan wel ook direct van ver waar zijn stand was.
Uiteindelijk ben ik ertoe gekomen om een sjabloon in Excel te maken waarbij de tekst wit is en de achtergrond zwart. Dit is op een eenvoudige wijze uit te voeren in Excel en ook in Word of gelijkwaardig programma. Op die manier komen naar mijn mening de mineralen beter uit.
In eerste instantie was die sjabloon dusdanig gemaakt dat er bij het uitsnijden van de etiketten de mogelijkheid was om een ril te maken om het etiket te plooien. Onderaan was er plaats om het specimen nummer te schrijven.
Hieronder een voorbeeld van een print van dergelijke etiketten die dienen geplooid. Het volledige etiket is te snijden bij nummer 1. Een vouw-groef is in te ritsen aan nummer 2.
Later, omdat na een tijd die etiketten de neiging hebben om terug recht te komen, heb ik bij een firma in mijn buurt die plexiglas verwerkt, een profiel gevonden waar een groefje in was waar iets kon in worden geschoven. Op de afbeelding hieronder een zijzicht op profile waar een etiket kan worden ingeschoven:
Ik heb toen zo’n 2000 stukjes laten zagen. Het was toch wel tegen een behoorlijke prijs. Inmiddels heb ik vernomen dat die firma die profielen niet meer in huis heeft en ook niet meer gaan binnen pakken omdat het voor hen, met slechts een kleine afzet, niet loont ten opzichte van een te grote afnameplicht.
Vermits nu die etiketten niet meer dienen geplooid te worden heb ik mijn sjabloon moeten aanpassen. Het specimen nummer staat nu achteraan, met de hand, opgeschreven. Op het voorbeeld hieronder tonen nu de pijltjes waar de etiketten dienen te worden gesneden:
Een bijkomend voordeel is dat zulke etiketten heel goed bruikbaar zijn om in een kast te leggen met fluorescerende mineralen omdat er dan geen reflectie is van het papier. Wel kunnen hier dan geen plexiglas voetjes worden gebruikt. Het enig storende is echter de witte randen van het papier maar die kun je eenvoudigweg met een viltstift zwart maken.
Door wat verder te neuzen in de mogelijkheden van mijn database (File Express 6.1, nu niet meer verkrijgbaar) heb ik dan ook vastgesteld dat ik dezelfde etiketten kan uitprinten via deze database. Het is ook hier gewoon een kwestie van de juiste sjabloon aan te maken. Jaren geleden had ik een etiketformaat laten maken bij de firma Monti in Lier, met ge-pre-perforeerd papier van 120g/m2 met 45 etiketten van 38x30 mm per A4 blad. Oke, die etiketten verschillen lichtjes van die anderen qua afmetingen en er moet dan onderaan een strookje worden afgesneden maar dat is dan wel heel wat minder snijwerk dan wat ik voorheen te doen had via Excell.
Een klein nadeel van deze wijze van etiketten maken is het vrij groot verbruik aan toner. Of deze methode ook toepasbaar is met een inkt-jet printer is weet ik niet. Mogelijk wel indien het enkel een is met zwart omdat er anders toch altijd wel een kleurmenging gebeurt. Hetzelfde heb ik trouwens vastgesteld als ik mijn kleuren laserprinter gebruik.
En hoe ziet zo’n verzameling er dan uit met zo’n etiketten?
Aanvulling van Paul Mestrom
Het antwoord op de laatste vraag is simpel: heel mooi!
Daarom wilde ik ook dergelijke etiketten gaan maken voor mijn vitrine. het benodigde plexiglas profiel kon ik nergens vinden en dus zocht ik een alternatief. Dat werd uiteindelijk een aluminium profiel met twee ongelijke kanten. Daarvan zaagde ik stukjes van 5 cm.
Met mijn printer makte ik de etiketten net zoals Paul Van hee deed. Ik gebruikte daarvoor een “gewone” inkjetprinter, maar niet een met inktcartridges maar met voorraad-tanks voor de inkt. Dat maakt het printen vele malen goedkoper!
De etiketten plakte ik met fotohoekjes op het profiel. Onderstaande foto’s verduidelijken dat hopelijk voldoende.
Ik heb bij mijn eerste etiketten twee versies gemaakt: zwart op wit en wit op zwart. Wat leesbaarheid betreft is naar mijn mening wit op zwart beter, maar zodra er een UV-lamp op de mineralen gericht wordt, is wit op zwart duidelijk beter.
Qua kleuren kan iedereen natuurlijk zelf naar hartelust variëren.
Op de achterkant van het etiket en het profiel kan nog aanvullende tekst gezet worden.
|
|
Aluminium hoekprofiel met ongelijke zijden | Hoekprofiel met opgeplakt etiket. |
| |
|
|
Mineraal met zwart etiket. | Mineraal met wit etiket. |