Mineraaltje met een verhaaltje
maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email
verhaaltje@minerant.org
meteorite of meteowrong
Foto en verhaal Paul Tambuyser
meteowrong
Tijdens onze trip door Namibië in mei 2015 deden we het "Petrified Forest" aan. Dit nationaal monument is geen echt versteend woud, maar een opeenstapeling van 280 miljoen jaar oude gefossiliseerde boomstammen. Maar dat terzijde, want onder een soort luifel werden er ook mineralen (eerder "stenen") te koop aangeboden. In een van de dozen vond ik een donkerbruine, bijna zwarte steen die mij erg aan een meteoriet deed denken (hij was zwaar en vertoonde een glanzende afgeronde korst). Voor 100 Namibische Dollar (nog geen € 8.-) was ik de trotse bezitter van de steen.
Eenmaal thuis moest ik dat natuurlijk even melden aan onze vriend en meteorietenspecialist Ronnie McKenzie in Pretoria. Ronnie was super enthousiast en vroeg me nog wat metingen (magnetisme en dichtheid ) te doen om vast te stellen welk type meteoriet het kon zijn.
OK, de meteoriet met afmetingen van 8 bij 5 cm woog (slechts) 482 g, was niet magnetisch en de dichtheid was 4,46. Dat kwam niet overeen met bestaande meteorieten. Bruce Cairncross, Prof. Geologie aan de Universiteit van Johannesburg werd ingeschakeld en die vermoedde dat het wellicht hematiet was die door winderosie een laagje "desert varnish" had gekregen. Maar uitgaande van de dichtheid zou je eerder denken in de richting van goethiet (d 4,28) dan wel hematiet (d 5,26).
Omdat we Ronnie jaarlijks op de Denvershow ontmoeten, ging de steen in september mee in de koffer. En ja hoor, in Denver konden we met een draagbare x-stralenfluorescentie spectrometer enkel ijzer en kleine hoeveelheden mangaan aantonen; het was gewoon een ijzeroxide, mogelijk onzuiver goethiet, FeOOH (zuurstof was met de draagbare spectrometer niet te bepalen en waterstof is met deze techniek al helemaal niet aan te tonen). De "meteorite" was dus een "meteowrong", maar voor die € 8.- hebben we er een kapitaal plezier aan beleefd.
De steen in kwestie ligt nu te pronken in Ronnie's vitrinekast in Pretoria, als voorbeeld van een wel heel misleidende "meteowrong".