Cupriet is een kubisch mineraal. Daarom vormt het vaak, net als pyriet, kristallen in de vorm van een kubus. Onder speciale omstandigheden groeien de kristallen in één richting veel sneller, zodat er naaldvormige kristallen ontstaan. Ook dat kennen we van pyriet. Bij cupriet komt dit vrij vaak voor. De variëteit met veel van dergelijke naalden bij elkaar noemen we ook wel chalcotrichiet.
In zeldzame gevallen verandert plots de groeirichting, zodat er een soort gehoekte naald ontstaat. Wanneer de groeirichting dan nog twee keer verandert, kan er een raam ontstaan zoals op de foto hierboven te zien is.
Dergelijke curiosa zijn ook van pyriet bekend.
Het stukje op de foto hierboven is het enige raampje van cupriet dat ik ken. Aardig is dat je door het raam kijkt naar “gewone” gestapelde kubusjes van cupriet.
Ik heb dit stukje (met veel cupriet, zowel in de vorm van kubusjes als in de vorm van chalcotrichiet in 1985 geruild op de ruilbeurs van de GEA-afdeling Zuidoost-Nederland. Pas thuis ontdekte ik dit raampje.
De kwaliteit van de foto is als gevolg van beperkte apparatuur en een grootte van niet meer dan 0,5 mm helaas niet geweldig.