Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Het stond niet op het etiket: japanse rookkwarts tweeling

Foto en verhaal Erik Vercammen


Rookkwarts als Japanse tweeling, Arkansas, USA, 65 x 62 x 28 mm

In de tweede helft van de 70er jaren begon ik Belgische mineralenbeurzen te bezoeken, en dit stuk heb ik op zo’n beurs gekocht. Er stond daar een stand met groepjes rookkwarts van Arkansas, en die waren mooi en leken hun prijs waard. Maar er zat één stuk tussen dat mijn aandacht trok, het stuk op de foto hierboven.

In tegenstelling tot de andere groepjes bestond het uit slechts 2 kristallen, die zowat een rechte hoek vormden. Dat deed me dadelijk denken aan wat ik gelezen had en gezien op een foto, over tweelingkristallen van kwarts, meer bepaald de La Gardette-tweeling (beter bekend als Japanse tweeling). Volgens de beschrijving was de tweelinghoek 84,5 graden, en deze twee kristallen maakten inderdaad zowat een rechte hoek. Toen ik het stuk vastnam om te bekijken, bleken de twee kristallen bovendien in hetzelfde plat vlak te liggen, wat werd bevestigd door het feit dat ze samen en gelijktijdig het licht weerkaatsten. Het was dus een echte tweeling, van een soort die toen bijna mythisch zeldzaam was. Ik heb dan ook geen seconde verder nagedacht en het stuk gekocht. Het is nog altijd een pronkstuk tussen mijn andere kwartsen.

“Zijn huiswerk maken”, lezen over mineralen en foto’s bekijken, kan dus goed lonen. Zo kan men dingen herkennen die niet op de etiketten staan. Maar er was nog een ander ding dat niet op het etiket stond: er komt in Arkansas rookkwarts voor, maar dat zijn kleine kristallen, en ze zijn meestal niet erg doorzichtig. De grotere kristallen en groepen zijn bestraald, en volgens een rondverteld verhaal zou dat gebeurd zijn in de nucleaire installatie in een ziekenhuis, waar tussen 10 en 1000 ton melkkwarts en bergkristal zouden zijn omgetoverd in rookkwarts. Deze tweeling is dus waarschijnlijk ook kunstmatig gekleurd.

Intussen zijn La Gardette-tweelingen al wel geregeld te zien op beurzen, maar dit exemplaar blijft (een) goed(e) koop, ook met het verhaal dat eraan vasthangt. En intussen heb ik zelf dergelijke tweelingen gevonden: die zijn wel een heel stuk kleiner en niet bruin, maar daarom niet minder interessant. Maar zoals Rudyard Kipling ooit schreef, dat is weer een ander verhaal.