Mineraaltje met een verhaaltje
maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email
verhaaltje@minerant.org
Vroeger was het beter?
Foto's en verhaal Hendrik Zijlstra
Vesuvianiet, 2 cm kristal, Hamrefjell, Eikeren, Noorwegen
Nadat ik in 1965 op vakantie in Idar-Oberstein aan de mineralen verslingerd raakte, ging ik in 1972 ter ere van het vijfentwintigjarig huwelijk van mijn ouders mee naar Noorwegen. Mijn vader ook al mineralenverzamelaar en ik hadden van Hamrefjell, Eikeren in Noorwegen gehoord en waar je daar in de buurt mooie Vesuvianiet kristallen kon vinden. We trokken er een middag voor uit en wandelden met de hele familie op een onverhard pad langs het Eikerenmeer en daarna langzaam omhoog. Speurend langs het pad kwamen we door een niet al te dicht bos en maakten we zo nu en dan een uitstapje vanaf het pad. Na een uur hadden we de moed bijna opgegeven en het gevoel dat of alles weg was of dat we de goede plek gemist hadden. Plotseling kwamen er op een 50 meter van het pad toch brokstukken met een groene kleur tevoorschijn en waren we bij een plek waar de vesuvianiet en grossulaar te vinden was. En geen kleine stukjes, maar echte handstukken met mooie kristallen (zie foto hierboven). Na een uurtje duchtig zoeken was er door de hele familie zoveel bijeen geraapt dat het niet meer in de rugzak paste. Na het maken van de eerste keuzes kwam er meteen een probleem: het grootste, mooie stuk (zie foto onderaan) woog ruim 5 kilo en daarmee kon je een groot deel van de rugzak vullen. Uiteindelijk besloot ik dit stuk maar in beide handen te nemen en ermee de terugtocht te aanvaarden, zodat de rugzak met kleinere stukken mee naar huis kon. Met een deel ervan hebben we de GEA-kring Fryslân nog verblijd.
Vroeger was het beter?
Er worden bij mijn weten in Europa niet zo vaak meer stukken matrix met vesuvianietkristallen van een ruime cm van in totaal 5 kilo gevonden. Nota: sinds 1984 is dit gebied tot een natuurreservaat met geologische waarde verheven. De contactmetamorfose waarin de vesuvianiet is ontstaan, is volgens de Noorse natuurliefhebbers te mooi om erin te hakken. We waren in 1972 ruim op tijd voordat de sluiting een feit was.
Wat dat betreft was het vroeger dus zeker beter. Gelukkig hebben naderhand nog vele stukken voor verbetering van mijn collectie gezorgd. De grotere stukken daarvan komen echter meestal niet uit Europa, maar uit andere werelddelen.
Vesuvianiet, 36 x 8 cm, Hamrefjell, Eikeren, Noorwegen