Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

gekrulde magnetiet

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Magnetiet in krul-vorm, beeldbreedte 4 mm
Brosso Mine, Cálea, Canavese District, Prov. Torino, Piemonte, Italië


Naarmate je verzameling groter wordt, groeit ook de kans dat je prachtige mineralen in je collectie zelden of nooit meer bekijkt. Het toeval wil dat je soms toch zo’n stuk weer eens onder ogen krijgt.

We schreven 2001 toen ik weer eens een pakje met stenen kreeg van mijn goede vriend Roberto Allori (alloriiet is naar hem genoemd). We ruilden regelmatig via de post met als basis: ik stuur jou wat ik denk dat jij leuk vindt en jij stuurt terug wat je denkt dat ik leuk vind. Zo kreeg ik niet alleen veel nieuwe mineralen in mijn collectie, maar ook veel prachtige exemplaren van mineralen waar ik bij een ruil nooit om zou vragen.
In dit pakje zat ook magnetiet van Brosso. Het bijzondere was dat het ging om gekrulde aggregaten, zoals je die wel vaker ziet bij malachiet en jamesoniet.
Over dergelijke mineralen verscheen in GEA in 2004 een artikel (bronnen 1). Magnetiet werd daarbij niet vermeld. Daarom besloot ik als aanvulling een stukje te schrijven over mijn magnetiet. Dat werd gepubliceerd in 2005 (bronnen 2).

Sindsdien heb ik het stuk niet meer gezien, althans tot . . .

een week of twee geleden (we schrijven nu 26 augustus 2018) toen ik van een collega-verzamelaar van Geode in Zwijndrecht een vraag kreeg over magnetiet in krul-vorm.
Vorige week kreeg ik een mailtje van Dr. Erwin Geiß van het Bayerische Landesamt für Umwelt. Hij vroeg of hij mijn foto’s van de gekrulde magnetiet mocht gebruiken voor een lezing over magnetiet. Uiteraard had ik daar geen bezwaar tegen.

Al met al voldoende reden om mijn magnetiet nog eens tevoorschijn te halen en te bekijken. Hij was nog mooier dan ik dacht!

Ik heb er daarom nog een nieuwe foto van gemaakt en die zie je hierboven.

Conclusie van dit verhaal?
Voor mooie mineralen hoef je niet per se naar beurzen of musea. Ga gewoon eens kijken in je eigen verzameling!

Bronnen:
1. Dr. Werner Lieber (vertaling: Joke Stemvers-van Bemmel): Krullen, ringen en spiralen, GEA, vol 37 (2004) nr. 4
2. P. Mestrom: Krullen? Magnetiet kan het ook!, GEA, vol 38 (2005) nr. 1
3. Brosso mijn: https://www.mindat.org/loc-2078.html