Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Niet gezocht en toch gevonden 5: een mega-obsidiaan

Foto's en verhaal Paul Mestrom


obsidiaan van bijna een meter
Masca-kloof, Masca, Santiago de Teide, Tenerife, Spanje<


In februari gaan mijn vrouw en ik graag naar een van de Canarische eilanden om de winter te ontvluchten en wat zon en warmte op te doen. Zo belandden we in 2012 op Tenerife. We wilden graag veel wandelen en genieten van het prachtige vulkanische landschap en de mooie bloemrijke natuur. Mineralen zoeken was hoogstens bijzaak.

Aangezien ik natuurlijk wel wist dat er op de Canarische eilanden en dus ook op Tenerife veel zeolieten gevonden zijn, hoopte ik toch af en toe over een handzame brok met mooie kristallen van dergelijke mineralen te struikelen. Dat lukte inderdaad wel. Zo vond ik bij Mirador Hilda heel opmerkelijke analciem en op de top van de 3800 meter hoge Teide mooie zwavelkristallen. Over deze en andere vondsten die ik op Tenerife deed, schreef ik eerder in GEA (Lit. 1).

Een van de wandelingen die we maakten was die van Masca omlaag naar zee door de beroemde Masca-kloof, een redelijk pittige afdaling van zo’n 620 meter. Onderweg zochten we een mooi picknickplekje. Dat vonden we bij een plek waar grote brokken met zeolieten lagen. Hakken of kappen mag daar officieel niet, maar toen we later terug waren in ons appartement bleken er toch op raadselachtige wijze een paar brokken met vooral chabasiet en phillipsiet in mijn rugzak te zijn gevallen. Terugbrengen naar de kloof was geen optie en dus . . .

Kort bij ons picknickplekje zag ik opeens een grote zwarte kei liggen. Hij was bijna een meter in diameter en je ziet hem met een van mijn wandelstokken op de foto hierboven. Hij zag er heel anders uit dan de rest van het gesteente daar. Ik besloot er eens goed naar te gaan kijken en ontdekte tot mijn verbazing dat hij volledig uit glazig materiaal bestond: vulkanisch glas oftewel obsidiaan. Het was de grootste obsidiaan die ik ooit gezien heb. Helaas paste hij niet in mijn rugzak!
Misschien ligt hij er dus nog en kun je hem bewonderen als je deze wandeling zelf eens gaat maken.


NB
Obsidiaan is geen officieel erkend mineraal maar de benaming die gebruikt wordt voor glasachtig materiaal van vulkanische oorsprong.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Obsidiaan
en  https://www.mindat.org/min-8519.html


Literatuur:
1. P. Mestrom: Vulkanisme en mineralen op Tenerife, GEA, vol 45 (2012) nr. 4

  Masca met daarachter de kloof, foto links: in de kloof