Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

MineraaltjeVerhaaltje

Foto's en verhaal Erik Vercammen


Schriftgraniet, gezaagd en gepolijst stuk 9 X 9 X 3 cm, Stoneham, Colorado, USA

Dit specimen is ver van huis gevonden, meer bepaald in de Amerikaanse staat Colorado. Die bestaat landschappelijk uit 2 erg verschillende delen, met in het westen de Rocky Mountains, met o.a. de beroemde Pikes Peak. Dat is een granietgebied dat bekend is omwille van de prachtige amazonietkristallen die er gevonden worden in miaroles, al dan niet samen met rookkwarts, albiet, topaas enz. In 1997 ben ik er met vrienden gaan zoeken, en we hebben zelf mooie en grote kristallen van (gewone) microclien kunnen vinden.

Bij onze terugreis naar het oosten reden we door het andere deel van Colorado: de prairies, de licht golvende grote vlaktes. Ook daar ligt er een bekende vindplaats, namelijk Stoneham. Daar zijn lichtblauwe plaatvormige kristallen van bariet te vinden, en die kunnen heel helder zijn: de moeite waard dus om langs te gaan. Toestemming moest gevraagd aan de eigenaars, op een ranch. Dat was geen probleem, en de plaats was ook goed te vinden: een kleine heuvel met een stuk naakte grond, zodat het wel wat op een duinpan leek. Goed rondkijken leverde een aantal aardige kristalletjes op, die nog altijd in mijn verzameling zitten.

Maar er lag ook nog een steen van een heel andere aard: een stuk schriftgraniet (dat is een soort graniet die bestaat uit een vergroeiing van veldspaat en kwarts met een kenmerkende textuur die, wanneer bekeken in bepaalde dwarsdoorsneden, lijkt op oud spijkerschrift). Die was ver van huis, net als wij, want zo’n stollingsgesteente hoort niet thuis in dit sedimentaire gebied. De afgeronde vorm ervan wijst op transport, waarschijnlijk door water. Een eerste mogelijkheid is dat de steen door vroegere rivieren is meegespoeld vanuit de Rocky Mountains, een paar honderd kilometer naar het westen. Een tweede mogelijkheid is dat de steen gedurende de IJstijden uit het noorden is mee gebracht door de gletsjers. Hoe het ook zij, de steen heeft nu een goed thuis gevonden in mijn verzameling.

Foto hieronder: de andere, ongepolijste kant, van dezelfde steen als hierboven