Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Langdradige pyriet?

Een verhaal van Etienne Mans met foto’s van Paul Van hee


Pyriet ingebed in pyrobitumen, Lompret, Chimay, Henegouwen, België.
Beeldbreedte 7,3 mm


In juni 2019 waren we met de club in Lompret om mineralen te gaan zoeken. In Lompret is vooral bariet en calciet te vinden. Met de ervaring van een van de vorige bezoeken heb ik ook enkele stukken kalksteen meegenomen waarin zich aders met pyrobitumen bevonden. In die aders komen al eens kleine kwarts en pyriet kristalletjes voor.

Na thuis wat stukken opengebroken te hebben bleek de oogst aan pyriet op het eerste gezicht beperkt tot een groot handstuk met een zone van ongeveer 6 op 3 cm met zeer veel kleine kubusvormige pyriet kristalletjes, kleiner dan 1 mm, welke aggregaatjes vormden tot enkele mm groot.

Op een ander handstuk was met de loep ook nog 1 pyriet-achtig aggregaatje te zien maar dat was klein en volledig gebroken. Ik heb dat stukje toch maar meegenomen uit de garage, waar ik het breekwerk doe, om het eens onder de microscoop te bekijken.
Groot was mijn verbazing toen uit het kleine onregelmatig gevormde pyriet aggregaatje in vele richtingen dunne draadjes vertrokken welke verder opsplitsten in steeds dunnere draadjes. Draadjes waarvan ik veronderstel dat ze ook pyriet zijn. Ik had in het verleden wel eens foto’s gezien van zulke kleine pyriet naalden en draadjes maar die waren steeds hooguit 1 a 2 mm lang. Nu had ik een stuk waar ik tot bijna 2cm ver op en in de pyrobitumen de draadjes kan volgen.

Ik ben toen direct terug in de emmer met weggegooide stukken gaan kijken want ik had nog enkele gelijkaardige stukken gezien. Op een van deze stukken was onder de microscoop ook een klein pyriet aggregaatje te zien en ook daar vertrokken lange dunne draadjes vanuit het aggregaatje. Waarschijnlijk hebben de twee stukken tegen elkaar gezeten, maar zeker is dit niet.

Op de bijgevoegde foto’s zijn de draadjes te zien maar eigenlijk moet je ze onder de Microscoop kunnen bekijken om de draadjes die verder weg van de pyriet aggregaatjes lopen en steeds dunner worden goed waar te nemen.
En als er iemand kan uitleggen hoe zulke pyriet draden in de bitumen ontstaan, horen we het graag. Of waren de pyriet draadjes er eerst?


Beeldbreeedte 6,75 mm



Beeldbreedte 3,81 mm



Pyriet Lompret bb 30mm (foto Etienne Mans)