Mineraaltje met een verhaaltje
maandelijkse rubriek met een opmerkelijk verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email
verhaaltje@minerant.org
AUTUNIET als speelgoed?
Foto's en verhaal Paul Mestrom
Autuniet, 1,5 mm kristal, Tragos, Distrito de Viseu, Portugal
verzameld door Theo van Loo, foto en collectie Paul Mestrom
In 1985 ging mijn zwager Theo van Loo met zijn gezin op vakantie naar Portugal. Uiteraard gebruikte hij de gelegenheid om een aantal Portugese vindplaatsen te bezoeken. Van Folgosinho bracht hij onder andere prachtige strengiet en phosphosideriet mee.
Een van de andere vindplaatsen die hij bezocht, was de Mina de Pinhal do Souto, Tragos, Chãs de Tavares, Mangualde, Distrito de Viseu, Portugal. Daar werd ondergronds uraniumerts gewonnen tussen 1978 en 1989 toen de mijn gesloten werd.
De mijn zelf kon niet bezocht worden, maar in de omgeving was volop afval vol secundaire mineralen te vinden. De mooiste stukken vielen onmiddellijk op door hun heldere groene en gele kleuren. Die kleur kwam uiteraard door secundaire uraniummineralen
In de buurt van al die mooie, maar ook volop stralende stenen zag Theo kinderen spelen. In die tijd hadden we “milieu” nog maar nauwelijks uitgevonden, maar dat straling gevaarlijk was, dat wisten we wel degelijk. Dat die kinderen daar tussen die stenen konden spelen, is dus eigenlijk onvoorstelbaar. Het was zeker onverantwoord.
Theo nam een aantal brokken mee en bij de verwerking thuis kwamen prachtige kristallen tevoorschijn van onder andere autuniet, torberniet, parsonsiet en phosphuranyliet. Uiteraard kreeg ook ik een deel van die buit
Op de foto hierboven zie je autuniet daarvan. Die foto is uiteraard veel later gemaakt, want in de 80-er jaren van vorige eeuw hadden we nog geen digitale fotografie. Hij stamt uit 1993, de begintijd van mijn digitale fotografie. Omdat ik de foto erg mooi vond en langzaam ontdekte hoe je met photoshop de raarste artistieke kunstjes kunt uithalen, ging ik wat met deze autuniet “spelen”. Het resultaat zie je hieronder. Ik denk dat op deze manier met autuniet spelen heel wat veiliger is dan wat de kinderen van Tragos deden . . . .