Herwig Pelckmans
Herwig op bezoek bij James Smithson, de mecenas die de oprichting van het Smithsonian Institute (Washington DC) financierde.
© Kathy Hrechka, april 2018
Herwig Pelckmans werd geboren in the summer of '69 oeps '62 en groeide op in de zuidelijke regio van Antwerpen (Belgium). Toen hij 10 jaar werd, kreeg hij als verjaardagscadeautje een strip over de evolutie van het leven op aarde. Daarin stond ergens een team van paleontologen (= professionele fossielenzoekers) die dinosauruseieren en -beenderen gingen zoeken en vinden in de Gobi woestijn in Mongolie. Het duurde niet lang of Herwig vond zelf ook grote beenderen en tanden. Wat later bleek dat het fossiele walvisbeenderen en haaietanden waren, maar dat kon de pret niet meer bederven: hij was reeds bezeten door de passie voor fossielen en mineralen.
Sindsdien heeft deze hobby zijn leven danig onder controle. Samen met zijn gezin bezocht hij regelmatig Europa en de Verenigde Staten op zoek naar mineralogische schatten (om te bewonderen in musea of "in het veld" te gaan zoeken). Naast zelf verzamelen houdt hij ook van het schrijven van artikels en het geven van boeiende lezingen voor mineralogische verenigingen. Herwig werd als spreker reeds tientallen malen uitgenodigd in de Benelux, maar daarbuiten ook in o.a. Rochester (New York), Tucson (Arizona), Salt Lake City (Utah), San Francisco (California), en Socorro (New Mexico). "Belgie en mineralogie", "De vele facetten van fluoriet", "Een belangrijke, onbekende mineraloog" en "Topaas en zijn vriendjes" zijn slechts enkele titels van zijn meer recente lezingen.
Artikels van zijn hand verschijnen meestal in Geonieuws, het mineralogisch magazine van de MKA. Maar hij publiceerde ook al in Nautilus Info, BAM Newsletter, The Mineral Mite, Mineral News, Rocks & Minerals, ExtraLapis English en Lapis. Voor het schrijven van zijn artikels beschikt hij zowel over een grote verzameling van mineralogische boeken en tijdschriften, als over een uitgebreide, internationale kennissenkring van zowel beroeps- als amateurmineralogen.
Sinds enkele jaren promoot Herwig het gebruik van de polarisatiemicroscoop (= POL), chemische reagentia, kristallografische kennis en het internet als relatief goedkope middelen voor mineralenverzamelaars om hun zelfgevonden mineralen op een wetenschappelijk verantwoorde manier te determineren. De MKA heeft zich ondertussen enkele POLs aangeschaft en Theo Muller heeft er zelfs al een cursus over gegeven. Paul Mestrom is de mineralogische scheikunde-expert in dezelfde vereniging. Samen met fluorescentie-specialist Axel Emmermann maken zij deel uit van de determinatiegroep van de Mineralogische Kring Antwerpen.
Herwig studeerde geologie aan de unief van Gent en werd tijdens zijn militaire dienst (die destijds nog verplicht was) reserveofficier in het leger. Op het einde van zijn dienst kon hij geen job als geoloog vinden en "tekende een jaartje bij". Na bijkomende studies werd hij tenslotte beroepsofficier en databank beheerder in het Belgische leger. In 2013 kon hij met pensioen gaan. Al snel werd hem duidelijk dat het leven nog veel hectischer is als je gepensioneerd bent. Hij woont sinds 2016 met zijn lieve vrouw en twee zonen (zijn dochter is reeds uitgevlogen) in de stad Hasselt (Belgie). Op reis gaan (o.a. naar de VS), koken en tuinieren zijn slechts enkele van de vele andere dingen die hem weten te boeien.
Herwig "in volle actie" in de Clear Creek Area, California, op zoek naar neptuniet en benitoiet.
© Christine Ooms, april 2017