Piet van Kalmthout
Mijn naam is Piet van Kalmthout, geboren in 1951 in Bergen op Zoom. Als Specialist Ouderengeneeskunde ben ik momenteel in Nijmegen werkzaam in een verpleeghuis en ook als docent aan de Radboud Universiteit.
Het verzamelen van mineralen is min of meer aan komen waaien. Toen een kennis (Leen Dorjee) in 1979 hoorde dat we naar Griekenland op vakantie zouden gaan, gaf hij me het net verschenen GEA-nummer over Laurion mee met het verzoek wat mineralen voor hem mee te nemen. Op de nog verse storthopen in Kamariza (de mijnen waren net gesloten) heb ik in een middag tijd, zonder gebruik van hamer en beitel (wist ik toen veel), een uitgelezen collectie Laurionmineralen bijeengeraapt (150 kg). Na het bekijken met een middelbare school loepje kwam ik al snel tot de conclusie dat ik slechts een deel van de collectie aan Leen zou geven en de rest zou houden. Via contacten op de universiteit werd ik geschoold in het fotograferen van de mineralen; ik werd lid van de GEA-kring Arnhem/Nijmegen; kreeg onderricht van Rik Dillen (waarvoor nog steeds zeer veel dank), die me voor de slakkenmineralen waarvan ik ook enkele had gevonden verwees naar Piet Gelaude…de passie was een feit, en het lidmaatschap van de MKA onontkoombaar. Griekenland werd ons vakantieland nummer 1.
Onder de indruk van Piet Gelaudes schitterende collectie mineralen uit de antieke loodslakken, rees tijdens mijn tweejaarlijkse bezoeken aan Piet in Eeklo de gedachte om alle verschillende slakkenmineralen te systematiseren en te fotograferen. Met mijn intussen aangeschafte Makroscoop van Wild kon ik dia’s maken waarbij de eigenschappen van zelfs de kleinste mineralen nog zo goed zichtbaar gemaakt konden worden dat "eye-determation" van de kleine mineralen makkelijker werd. Na 10 jaar noeste arbeid verscheen in 1996 in eigen beheer ons 5-talig boek:
Laurion, the minerals in the ancient slags. De laatste twee jaar verleende ook Christian Rewitzer essentiële bijdragen, reden waarom hij als derde auteur is genoemd. Weer tien jaar later, in 2006, hadden Piet en ik door de verkoop van 1600 exemplaren de drukkosten terugverdiend. Voor belangstellenden: er zijn nog exemplaren voorradig, maar de voorraad slinkt! Zie ook:
http://pietvankalmthout.ruhosting.nl/laurion
Om het boek aan de man te kunnen brengen ben ik in Nederland overal lezingen gaan geven. Dat doe ik nu nog, waarbij de thematiek wat breder is geworden, en ik soms mijn medische achtergrond niet verloochen: “Arsenicum…dodelijk mooi”, of: “De Lotgevallen van Lood”.
Het afgelopen jaar ben ik zelfs Laurion eventjes ontrouw geworden door een bezoekje aan de Clara te brengen. Maar ik weet het nu toch zeker: Laurion blijft de top!
Konichalciet, Kamariza, Griekenland
beeldbreedte 3,0 mm; vondst 1983
Akanthiet, Plaka, Griekenland
beeldbreedte 0,9 mm; vondst 2005
Annabergiet, Laurion1, Griekenland
beeldbreedte 0,9 mm; vondst 1981
Aurichalciet, Sounion, Griekenland
beeldbreedte 4,4 mm; vondst 1983
Mixiet + Adamiet + Konichalciet, Kamariza, Griekenland
beeldbreedte 3,4 mm; vondst 1989
Karminiet, Kamariza, Griekenland
beeldbreedte 0,9 mm; vondst1993
Rosasiet + Malachiet, Sounion, Griekenland
beeldbreedte 3,0 mm; vondst 2005
Rosasiet + Malachiet, Sounion, Griekenland
beeldbreedte 4,4 mm; vondst 2005
slakkenmineralen:
Georgiadesiet op Paralaurioniet, Vrissaki, Griekenland
beeldbreedte 2,3 mm; vondst 2007
Nieuw mineraal in de loodslakken van Laurion:
Elyiet + Litharge, Charakas, Griekenland
beeldbreedte 0,9 mm; vondst 2005