Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen
De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap


praten over mineralen, dat doe je op e-min
meer weten? Kijk dan eens op e-min, het e-mail forum over mineralogie.
U wordt toch ook gratis lid?!  hier aanmelden e-min

Nieuwsflitsen

website GEA vernieuwd (10/07/2020
De website van onze zustervereniging GEA is in een nieuw kleedje gestopt en is tevens geschikt gemaakt om op diverse schermformaten (van PC tot smartphone) te gebruiken. Neem een kijkje op https://www.gea-geologie.nl

Ontdekkingstocht naar mineralogische straten (02/07/2020)
Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland.  Toch heeft bijna iedere gemeente wel een of meerdere straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.  Ga met kinderen en kleinkinderen eens op ontdekkingstocht naar mineralogische straten in uw buurt (of in uw vakantie-oord). Inspiratie vind je op deze gloednieuwe website http://straat.mineralogie.be/index.html.  Er zijn zeker nog meer mineralogische straten te ontdekken, zeker als je in een 'gele' gemeente woont (zie kaarten op de website). Stuur dan een foto van het straatnaambord en de straat en eventuele anekdotes over de straat naar mka@minerant.org.

Mineralogie voor VerzamelaarsEen nieuw (juni 2020) boek van Paul Tambuyser over wat een mineralenverzamelaar over mineralogie zou moeten weten. 'Mineralogie voor Verzamelaars' richt zich zowel tot de nieuwe als tot de gevorderde verzamelaar.
Meer informatie: inhoudsopgave, samenvatting, bestellen, recensie

Zin in een quizje? (24/05/2020)
Af en toe hebben we op e-min een mineralogisch getinte quizvraag. Je kunt de vragen hier bekijken en het antwoord lezen. Veel plezier!

Apps voor de smartphone (3/4/2020)
We hebben weer enkele interessante apps aan onze app-pagina toegevoegd.
Met dank aan Saskia Horjus voor de input.

Powerpoint over veldspaat (2/4/2020)
Deze powerpoint-presentatie werd oorspronkelijk door Erik Vercammen samengesteld voor zijn lezing op de MKA-avond van 11-11-11. Hij is nu beschikbaar op onze webstek als tegengif voor de ontwenningsverschijnselen die optreden na afgelaste mineralenbeurzen, kaptochten en MKA-avonden.
powerpoint veldspaten hier downloaden

Pyroxenen en Amfibolen (20/2/2020)
Herziene 4de versie van de tekst van Ludo Van Goethem over pyroxenen en amfibolen, hun voorkomen en de ingewikkelde naamgeving. In ePub formaat, geschikt voor alle e-readers. Gratis downloaden.

Sodaliet eBoek (8/2/2020)
Herziene en verbeterde versie van een tekst van Ludo Van Goethem en Axel Emmermann overmineralen van de sodaliet groep. Gratis downloaden.

Merkwaardige macro mineralen (MMM) (1/1/2020)
een nieuwe maandelijkse rubriek
Een initiatief van Raymond Dedeyne waar bij elke aflevering kwaliteitsfoto’s worden gepubliceerd van één of meer merkwaardige macro specimen(s) (handstukken), telkens vergezeld van een korte verklarende tekst.
De foto’s – alle van de hand van Theo Muller en onder zijn copyright - zijn zonder uitzondering hoge resolutie. Klik op de foto en je krijgt een vergrote versie waarop je elk detail kunt bekijken. Raymond neemt de teksten voor zijn rekening.
Ga naar MMM en alvast veel kijk en leesplezier !

maandelijkse rubrieken (28/12/2019)
links naar de maandelijkse rubrieken op onze website zijn samengebracht in de rechter kolom op alle Nederlandstalige pagina’s:

speciaal aanbod voor nieuwe leden (22/05/2019)
Gratis boek "Les minéraux de Belgique ed.2" (standaardwerk over alle mineralen die in België worden gevonden) voor nieuwe leden ! Lid worden kan on-line via
 http://www.minerant.org/MKA/toetreding.html.
Het boek moet wel op een MKA-activiteit afgehaald worden!


voor jong en nieuw (24/04/2019)
voor jeugdige en nieuwe verzamelaars hebben we wat extra pagina's gemaakt. Voor de jonge verzamelaar is er "keitof voor kids"
en we starten ook met een nieuwe rubriek "onder de loep" zowel in Geonieuws als op de website, met korte teksten voor wie begint met mineralen verzamelen


Nieuwe berichten voor deze pagina sturen naar


sitemap