Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen
De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap


praten over mineralen, dat doe je op e-min
meer weten? Kijk dan eens op e-min, het e-mail forum over mineralogie.
U wordt toch ook gratis lid?!  hier aanmelden e-min

Nieuwsflitsen


Zin in een quizje? (24/05/2020)
Af en toe hebben we op e-min een mineralogisch getinte quizvraag. Je kunt de vragen hier bekijken en het antwoord lezen. Veel plezier!

Apps voor de smartphone (3/4/2020)
We hebben weer enkele interessante apps aan onze app-pagina toegevoegd.
Met dank aan Saskia Horjus voor de input.

Powerpoint over veldspaat (2/4/2020)
Deze powerpoint-presentatie werd oorspronkelijk door Erik Vercammen samengesteld voor zijn lezing op de MKA-avond van 11-11-11. Hij is nu beschikbaar op onze webstek als tegengif voor de ontwenningsverschijnselen die optreden na afgelaste mineralenbeurzen, kaptochten en MKA-avonden.
powerpoint veldspaten hier downloaden

Mineralogische straatnamen gezocht (31/3/2020)
Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland.  Toch heeft bijna iedere gemeente wel een of meerdere straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen. Misschien woon je wel in een mineralogische straat, of is er een in uw buurt? Stuur dan eens een foto naar mka@minerant.org van het straatnaambord en van de straat en indien gekend ook een woordje uitleg over de oorsprong van de benaming. 
Een eerste overzicht vind je hier en wordt aangevuld met uw bijdrage !
Benieuwd wat er in jullie buurt te zien is!

Pyroxenen en Amfibolen (20/2/2020)
Herziene 4de versie van de tekst van Ludo Van Goethem over pyroxenen en amfibolen, hun voorkomen en de ingewikkelde naamgeving. In ePub formaat, geschikt voor alle e-readers. Gratis downloaden.

Sodaliet eBoek (8/2/2020)
Herziene en verbeterde versie van een tekst van Ludo Van Goethem en Axel Emmermann overmineralen van de sodaliet groep. Gratis downloaden.

Merkwaardige macro mineralen (MMM) (1/1/2020)
een nieuwe maandelijkse rubriek
Een initiatief van Raymond Dedeyne waar bij elke aflevering kwaliteitsfoto’s worden gepubliceerd van één of meer merkwaardige macro specimen(s) (handstukken), telkens vergezeld van een korte verklarende tekst.
De foto’s – alle van de hand van Theo Muller en onder zijn copyright - zijn zonder uitzondering hoge resolutie. Klik op de foto en je krijgt een vergrote versie waarop je elk detail kunt bekijken. Raymond neemt de teksten voor zijn rekening.
Ga naar MMM en alvast veel kijk en leesplezier !

maandelijkse rubrieken (28/12/2019)
links naar de maandelijkse rubrieken op onze website zijn samengebracht in de rechter kolom op alle Nederlandstalige pagina’s:

speciaal aanbod voor nieuwe leden (22/05/2019)
Gratis boek "Les minéraux de Belgique ed.2" (standaardwerk over alle mineralen die in België worden gevonden) voor nieuwe leden ! Lid worden kan on-line via
 http://www.minerant.org/MKA/toetreding.html.
Het boek moet wel op een MKA-activiteit afgehaald worden!


voor jong en nieuw (24/04/2019)
voor jeugdige en nieuwe verzamelaars hebben we wat extra pagina's gemaakt. Voor de jonge verzamelaar is er "keitof voor kids"
en we starten ook met een nieuwe rubriek "onder de loep" zowel in Geonieuws als op de website, met korte teksten voor wie begint met mineralen verzamelen


Nieuwe berichten voor deze pagina sturen naar


sitemap