image

Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen

De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap

Als je onze website nuttig vindt en ons wilt steunen: word dan lid
 


Vanaf oktober nieuw vergaderlokaal ! (9/9/2023)
Vanaf oktober 2023 gaan de maandelijkse vergadering op vrijdagavond en de werkgroepvergaderingen op zaterdag door in zaal Marienborgh, Doornstraat 65 in Edegem.
Het programma van de lopende maand en informatie over het vergaderlokaal.
Altijd iedereen welkom op de vergaderingen !
Mineralogische Schatten op Zolder (5/7/2023)
MKA-leden bieden hun mineralogische dubbels en overschotten aan tijdens Schatten op Zolder op zondag 29 oktober 2023 in zaal Marienborgh, Doornstraat, Edegem van 10 tot 16 uur.
Gratis inkom, iedereen welkom !
Gratis mineralen voor jongeren.

Schatten op Zolder


Minerant 2024 ... (15/6/2023)
Internationale mineralenbeurs Minerant2024 in Antwerp Expo op 4 en 5 mei 2024.60 jaar MKA ! (11/05/2023)
Op 11 mei 1963 werd de Mineralogische Kring Antwerpen opgericht !
Lees alles over de geschiedenis van MKA in : MKA 60 jaar jong !Keitof voor kids (29/01/2023)
Allerlei weetjes voor mineralen-kids dat is ... keitof


MKA-jaarprogramma 2023 ... (19/01/2023)
MKA 60 jaar jong !
Het MKA-jaarprogramma 2023 van de lezingen en werkgroepen is beschikbaar op de website.

De onderwerpen van alle lezingen sinds 1974 kan je  hier inkijken.


eBoek sodaliet, 2de versie (24/7/2022)
Na veel vragen her en der, is de tweede editie van het eBoek over sodaliet beschikbaar. Naast de epub versie is er ook een pdf versie beschikbaar. Nieuwigheden:
  • een hele reeks nieuwe voorbeelden
  • het verhaal achter de herdefinitie van lazuriet
  • betere inzichten in fotochroma mineralen
  • behandeling van twee nauw verwante groepen: de scapuliet en de cancriniet groep
Je kan het boek downloaden via volgende link (255MB) of je vindt het via het menu Lectuur - Archief.


Paul vertelt over zijn mineralen ... (22/2/2022)
Paul Van hee vertelt over zijn verzameling op ATV In de Buurt - mineralen
In de Buurt - mineralen

Gautier d'Agoty (24/12/2021)
Ons MKA-lid Paul Tambuyser en zijn collega Claude Hootelé hebben de "Histoire Naturelle", gepubliceerd in 1781 door Jean Fabien Gautier d’Agoty van het Frans in het Engels vertaald. Je vindt het op hun website:
https://mineralogy.eu/archive/GautierDagoty.html
Het werk is opgesplitst in zeven decades die elk afzonderlijk vermeld staan. Naast de Engelse vertaling van de bij de platen begeleidende tekst, zijn er ook nota’s betreffende de getoonde mineralen, hun vindplaats en de collecties waaruit ze kwamen. Er werden 5 exemplaren van het werk bestudeerd en van diverse platen zijn verschillende versies waargenomen. Ook die platen zijn in de teksten afgebeeld.
Zie ook Geonieuws (2021) 7, p. 182-190


Pyroxenen en amfibolen (23/07/2021)
Hernieuwde 5de editie van de tekst van Ludo Van Goethem over pyroxenen en amfibolen, hun voorkomen en de ingewikkelde naamgeving. In pdf en in ePub formaat, geschikt voor alle e-readers .


Mica’s, niets is wat het lijkt - herziene versie
(02/07/2021)
Dit is de 2de editie van de tekst over mica's van Ludo Van Goethem. Hier gratis downloaden in ePub formaat en geschikt voor Apple computers, iPad en andere e-readers of als pdf.


Determinatie en mineralenanalyse (14/04/2021)
Weet je niet zeker welke naam je op het label van je nieuwste mineraal-aanwinst moet plaatsen? Als lid van de MKA sta je er niet alleen voor: we kunnen je op allerlei manieren helpen om je mineraaltje correct te determineren. De MKA heeft namelijk een werkgroep die zich specifiek bezighoudt met het determineren van mineraalspecimens, en daar kan ook jij van profiteren. Lees er hier meer over.


Ontdekkingstocht naar mineralogische straten (02/07/2020)
Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland.  Toch heeft bijna iedere gemeente wel een of meerdere straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.  Ga met kinderen en kleinkinderen eens op ontdekkingstocht naar mineralogische straten in uw buurt (of in uw vakantie-oord). Inspiratie vind je op deze gloednieuwe website http://straat.mineralogie.be/index.html.  Er zijn zeker nog meer mineralogische straten te ontdekken, zeker als je in een 'gele' gemeente woont (zie kaarten op de website). Stuur dan een foto van het straatnaambord en de straat en eventuele anekdotes over de straat naar mka@minerant.org.


Mineralogie voor VerzamelaarsEen nieuw (juni 2020) boek van Paul Tambuyser over wat een mineralenverzamelaar over mineralogie zou moeten weten. 'Mineralogie voor Verzamelaars' richt zich zowel tot de nieuwe als tot de gevorderde verzamelaar
Meer informatie: inhoudsopgave, samenvatting, bestellen, recensie


 
image